ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو میگوید که با کاهش نیروهای آمریکایی از افغانستان، این سازمان به مأموریت آموزشی خود در این کشور ادامه میدهد.
ستولتنبرگ روز گذشته (سهشنبه، ۱۱ قوس/آذر) همزمان با آغاز نشست وزیران خارجۀ ناتو، در یک نشست خبری در بروکسل گفته است که وضعیت افغانستان در نشست وزیران خارجهٔ این سازمان به بحث گرفته شد و ناتو از روند صلح افغانستان پشتیبانی میکند و بر بنیاد آن حضور خود را در این کشور تنظیم کرده است.
ینس استولتنبرگ میگوید: «در حالیکه ایالات متحده تصمیم گرفته است شمار نیروهای خود را به ۲۵۰۰ تن کاهش دهد، مأموریت آموزشی ناتو همچنان ادامه خواهد داشت.» به گفتۀ او، در حال حاضر بیش از نیمی از نیروهای نظامی ناتو غیر آمریکایی هستند.
او همچنان میگوید که ناتو به پشتیبانی مالی خود از نیروهای امنیتی افغانستان تا ۲۰۲۴ میلادی ادامه میدهد.
هایکو ماس، وزیر خارجهٔ آلمان روز گذشته پیش از آغاز نشست وزیران خارجۀ ناتو گفته است که ناتو نباید با خروج پیش از وقت نیروها از افغانستان، گفتوگوهای صلح را به خطر باندازد.
او گفت: «به عنوان شرکای ناتو، ما میخواهیم مطمین شویم که کاهش بیشتر نیروها در افغانستان منوط به شرایط واضحی باشد.» وزیر خارجۀ آلمان افزوده که برای حفاظت از دستآوردهای سالهای گذشته، نباید دست به اقدامات عجولانه زد.
آقای استولنتنبرگ در بخشی از سخنانش میگوید که وزیران خارجۀ این سازمان تصریح کردهاند که تمامی متحدان به ادامهٔ مأموریت در افغانستان و پشتیبانی از نیروهای این کشور در مبارزه با تروریسم متعهد باقی میمانند.
او میافزاید که این سازمان به ارزیابی وضعیت در افغانستان ادامه میدهد و تصمیمهای دشواری را هنگام دیدار با وزیران دفاع ناتو در فبروری آینده خواهند گرفت. دبیرکل ناتو، اما تأکید میکند که هر تصمیمی به گونۀ هماهنگ و منظم انجام خواهد شد.
از سوی دیگر دبیرکل ناتو از جو بایدن، رئیسجمهور منتخب آمریکا نیز خواسته است که تا ماه فبروری آینده در بروکسل در نشست فوقالعاده اشتراک کند و پس از بررسی مسألۀ خروج و یا ماندن کامل نیروهای امنیتی آمریکا و ناتو تصمیم بگیرد که نیروهای امنیتی در افغانستان باقی بمانند.
اما استولتنبرگ در این نشست با تأکید بر خروج مسئولانه و وابسته به زمان و شرایط ناتو میگوید که ناتو تا ابد در افغانستان باقی نخواهد ماند.
ینس استولتنبرگ، روز دوشنبه دهم قوس/آذر، در آستانۀ نشست وزیران خارجۀ این سازمان گفته بود که هم برای ادامۀ حضور نظامی در افغانستان و هم برای خروج از این کشور، باید بها پرداخت.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا حدود دو هفته پیش دستور داد که ۲۰۰۰ نظامی آمریکایی تا اواسط ماه جنوری سال آیندۀ میلادی از افغانستان بیرون شوند. آمریکا در حال حاضر حدود ۴۵۰۰ سرباز در افغانستان دارد.
لیلما سدید، خبرنگار بینالمللی در بروکسل به سلاموطندار میگوید که دبیرکل ناتو در این نشست گفته است که هیچ تضمینی برای موفقیت گفتوگوهای صلح وجود ندارد.
به گفتۀ خانم سدید، آقای استولتنبرگ تصریح کرده است که طالبان باید به تعهدات خود در توافقنامه آمریکا و طالبان پابند باشند و از حکومت افغانستان نیز خواسته است تا در پیوند به روند صلح بیشتر تلاش کند.
دبیرکل ناتو روز پیش نیز گفته بود که فرصت تاریخی برای تأمین صلح در افغانستان رونما شده است. او افزوده بود که این فرصت شکنند است، اما باید از آن استفاده شود.