پس از آن که اظهارات امینه محمد، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد، مبنی بر برگزاری نشستی با حضور نمایندگان ویژه‌ی کشورها برای افغانستان و رأی‌زنی برای به‌رسمیت‌شناسی امارت اسلامی، واکنش‌های فعالان حقوق زن و کنش‌گران سیاسی را به دنبال داشت، استفان دوجاریک، سخن‌گوی دبیرکل سازمان ملل متحد، گفته است که تنها دولت‌ها در باره‌ی به‌رسمیت‌شناسی امارت اسلامی تصمیم می‌گیرند و این از صلاحیت دولت‌ها است.

آقای دوجاریک، افزوده است: «واقعیت این است که بر بنیاد منشور ملل متحد، دولت‌های عضو در باره‌ی شناسایی رسمی طالبان/امارت اسلامی، تصمیم می‌گیرند. دبیرکل سازمان ملل متحد، طرف‌دار روی‌کردی عمل‌گرایانه و اصولی توأم با انعطاف و صبر استراتژیک است.»

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

در همین حال، مریم معروف آروین، فعال حقوق زن، به سلام‌وطندار می‌گوید در شرایطی که زنان حتا از نخستین حقوق خود محروم اند، چنین تصمیم و اظهارات از نشانی سازمان ملل متحد، تعجب‌برانگیز است. او می‌افزاید: «چه سبب می‌شود واقعاً سازمان ملل متحد که همواره خود را تکیه‌دار و مدافع حقوق‌ بشر بیان کرده، چنین اظهارنظر داشته باشد؟ انتظار نمی‎‌رفت که این سازمان، به چنین برنامه‌ای تن بدهد که بر اساس آن تصمیمی گرفته می‌شود که قطعاً اعتبار سازمان ملل متحد را با گذشت هر روز، در افغانستان کم‌تر و کم‌تر می‌کند.»

از سویی هم، موضوع به‌رسمیت‌شناسی امارت اسلامی از سوی سازمان ملل متحد و جامعه‌ی جهانی، زمان‌مند و مبتنی بر یک سلسله شرط‌ها عنوان شده است. محمدحسن فقیری، استاد روابط بین‌الملل، می‌گوید که اگر سازمان ملل متحد بخواهد امارت اسلامی را به رسمیت هم بشناسد، به گونه‌ی مشروط و دی‌فکتو خواهد بود. او می‌افزاید: «حتا ممکن است که دولت‌های دیگر نیز به این سمت به پیش بروند که بیاییم امارت اسلامی را به گونه‌ی دی‌فکتو و مشروط به رسمیت بشناسیم. ما شما را به مدت‌زمان معین به ‌رسمیت می‌شناسیم؛ مشروط به این ‌که شما خواسته‌های ما و مشکلاتی که شما دارید را، رفع کنید.»

در همین راستا، سیما سادات، دیگر فعال حقوق زن، نیز می‌گوید که به‌رسمیت‌شناسی امارت اسلامی سبب می‌شود که به ‌عنوان حکومت مشروع، دست به هر اقدامی بزند. بانو سادات، می‌گوید: «روی‌کرد و تاکتیکی که امارت اسلامی در دست داشت و دارد، به نتیجه می‌رسد. این رفتار به گونه‌‌ای است که آنان از زنان و دختران افغانستان، من‌حیث فشار بر سازمان ملل متحد استفاده کردند. زمانی که امارت اسلامی به ‌رسمیت شناخته شود، هر عملی که دل شان بخواهد، من‌حیث نظام به‌رسمیت‌شناخته‌شده، در داخل افغانستان انجام خواهد داد.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

با این حال، ویس ناصری، فعال سیاسی، می‌گوید که اظهارات امینه محمد، سوءتعبیر شده است و دولت‌ها و همین گونه سازمان ملل متحد، تا زمان تحقق شرط‌های مشخص، امارت اسلامی را به ‌رسمیت نخواهند شناخت. او می‌افزاید: «در حالی‌ که یوناما می‌خواهد دفتر خود را از کابل انتقال بدهد و تجدید مأموریت کند، امکان ندارد که در نشست دوحه به یک‌بارگی موضوع شناخت مطرح شود. واقعیت این است که سازمان ملل متحد و هیچ سازمان جهانی و کشوری، نمی‌تواند امارت اسلامی را به ‌رسمیت بشناسد.»

واکنش‌ها در برابر اظهارات معاون دبیرکل سازمان ملل متحد، در حالی ابراز می‌شود که مسئله‌ی به‌رسمیت‌شناسی امارت اسلامی از سوی این سازمان، رد شده و این تصمیم را از صلاحیت دولت‌ها اعلام کرده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: