هیأتهای صلح دولت افغانستان و گروه طالبان که برای گفتوگو دربارۀ روند صلح افغانستان به تهران سفر کرده بودند، پس از دو روز گفتوگو (چهارشنبه و پنجشنبه، شانزدهم و هفدهم سرطان/تیر) در اعلامیهیی که امروز پخش کردهاند، گفتهاند جنگ راهحل نیست و باید روی راهحل سیاسی و صلحآمیز تمرکز شود.
بر پایۀ اعلامیه، هیأتهای دولت افغانستان و گروه طالبان نشست بینالافغانی تهران را پُردستاورد خوانده و گفته که با درک مشترک از خطرات ناشی از ادامۀ جنگ و آسیبی که از آن متوجه سلامت کشور میشود، به این توافق کردهاند که جنگ راهحل قضایای افغانستان نیست و طرفها باید تلاشهایشان را در جهت رسیدن به صلح از راه سیاسی جستوجو کنند.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
دو طرف گفتهاند که این گفتوگوها در فضای صمیمانه انجام و همه مسایل بهصورت مفصل و با صراحت مطرح شده است.
نشست بینالافغانی تهران روز گذشته به میزبانی ایران در تهران آغاز شده بود. در این نشست محمدیونس قانونی، معاون نخست رئیسجمهور پیشین، عبدالسلام رحیمی، نمایندۀ رئیسجمهور غنی در امور صلح، عبدالکریم خرم، عضو پیشین هیأت دولت افغانستان و شماری دیگر از چهرههای سیاسی و همینگونه هیأت طالبان به ریاست شیرمحمد عباس استانکزی شرکت کرده بودند.
سلاموطندار را در یوتیوب دنبال کنید
در اعلامیه آمده است: «هر دو جانب تصمیم گرفتند مواردی را که ضرورت به مشورت و وضاحت بیشتر دارد مانند ایجاد مکانیزم گذار از جنگ به صلح دایمی، نظام اسلامی مورد توافق و نحوۀ دستیابی به آن طی نشست بعدی که در نزدیکترین فرصت ممکن دایر خواهد شد، مورد بحث قرار داده و به نتیجه برسند.»
در اعلامیه همچنان گفته شده است: «هر دو جانب حملاتی را که خانههای مردم، مکاتب، مساجد و شفاخانهها را هدف قرار داده باعث تلفات ملکی میگردند و همچنان تخریب تأسیسات عامه را به شدت تقبیح نموده خواستار به سزا رساندن عاملین آن میگردند.»
سلاموطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید
نشست تهران تاکنون واکنشهایی را نیز به همراه داشته است. وزارت خارجۀ آمریکا با لحنی محتاطانه از میزبانی نمایندهگان دولت افغانستان و هیأت طالبان در تهران استقبال کرده و گفته است که چنین اقدامهایی میتواند برای آیندۀ افغانستان سازنده باشد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجۀ آمریکا روز گذشته در یک نشست خبری با استقبال از میزبانی ایران از گفتوگوهای صلح گفته است که همسایهگان افغانستان باید از نفوذشان با روشهای سازنده و مثبت برای برقراری صلح در این کشور استفاده کنند. «همسایهگان افغانستان باید نقشی سازنده بازی کنند. آنچه ایران میخواهد با میزبانی چنین نشستی انجام دهد، میتواند واقعاً سازنده باشد. باید نتیجه را در آینده دید.»