روز جمعه، ۲۵ نومبر، «روز جهانی محو خشونت علیه زنان» بود. همزمان با این روز، انتقادهای بسیاری مبنی بر وضعیت حقوق بشری در افغانستان مطرح شد. با این حال، در برابر این نگرانیها و انتقادها، حکومت امارت اسلامی نیز واکنش تندی نشان داده است.
عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت امور خارجه، امروز در واکنش به بیانیهی دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، در تویترش نوشته است که حکومتهای اسلامی ملزم به وضع یک سلسله تدابیر برای جلوگیری از خشونتها در برابر زنان اند. به باور بلخی، دموکراسیها بالاترین میزان خشونت و تجاوز علیه زنان را دارند.
Wrong:
Democracies have the highest rates of violence & rape against women.
۱ in 3 women in the US experience rape & violence, similar holds true for other democratic govs.
Islamic governments are obligated to legislate safeguards to protect women from facing same fate. https://t.co/pTjYi8ylWZ
— Abdul Qahar Balkhi (@QaharBalkhi) November 26, 2022
عبدالقهار بلخی، گفته است: «از هر سه زن در ایالات متحده، یک تن تجاوز و خشونت را تجربه میکند، این امر در مورد سایر دولتهای دموکراتیک نیز صادق است. حکومتهای اسلامی موظف اند برای محافظت از زنان در برابر سرنوشت مشابه، تدابیری را وضع کنند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
سخنگوی وزارت امور خارجه، در تویت دیگری از جامعهی جهانی خواسته است که به «تنوع انسانی» احترام بگذارد.
از سویی هم، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، ناوقت جمعهشب، در رشتهتویتی اظهارات سخنگوی کمیشنری عالی سازمان ملل متحد و سفیران کشورهای غربی که شلاقزدهشدن در حضور همگان را غیرانسانی و ظالمانه خوانده اند، نکوهش کرده است.
آقای مجاهد، گفته که شلاقزدن تطبیق قوانین جزایی دین اسلام است و موضعگیری در بارهی آن بیاحترامی به دین اسلام است.
سخنگوی امارت اسلامی، نوشته است: «امارت اسلامی افغانستان اظهارات سخنگوی کمیشنری عالی سازمان ملل متحد و سایر نمایندههای کشورهای غربی در رابطه به تطبیق قوانین جزایی دین مقدس اسلام از جمله این که زدن به دره را غیرانسانی و ظالمانه خوانده اند، نکوهش کرده و آن را بیاحترامی به دین مقدس اسلام و مخالفت از اصول بینالمللی میپندارد.»
ذبیحالله مجاهد افزوده است که کشورها و سازمانها باید اجازه ندهند که اشخاص «مغرض» از نشانی/آدرس آنها در بارهی دین مقدس اسلام یا احکام آن اظهارات «غیرمسؤلانه و تحریککننده» مطرح کنند.
با این همه، آگاهان نگران پیامدهای چنین تضادها اند. عبدالشکور دادرس، کارشناس حقوقی، در این باره به سلاموطندار میگوید: «ما با جهان جنگیده و تضاد خلق کرده نمیتوانیم. هر نوع عمل که میکنیم، ضررش به مردم افغانستان میرسد. حالا هم اگر کمکهای بشری نباشد، وضعیت به طرف اضطراری میرود و بحرانیتر میشود. ما خود را در جهان باید یک خانواده ببینیم، خود را باید جز جهان ببینیم.»
طارق فرهادی، آگاه مسائل سیاسی، نیز در این باره به سلاموطندار میگوید: «در افغانستان زنان اجازه ندارند که تعلیم بکنند، سلب حقوق اسلامی و بشری زنان صورت گرفته است. در عین حال، اجرای حدود قسمی که امارت اسلامی یک تماشا میسازد، یک سوال دیگر را هم ایجاد میکند که این گونه قضایا به خود امارت اسلامی هم هست.»
محمود اضطرابی، دیگر آگاه مسائل سیاسی، نیز میگوید که وضعیت فعلی افغانستان نیازمند تعامل با جهان است. به گفتهی او، ادامهی این تنشها با جامعهی جهانی، سبب انزوای سیاسی افغانستان در نزد جامعهی جهانی و دورماندن این کشور از جهان میشود.
او، میافزاید: «افغانستان در همه زمینهها قطع ارتباط کرده و خود را از جهان جدا کرده است. این جدایی و فاصلهگرفتن از جهان، روزبهروز افغانستان را به انزوا میکشاند، بیشترین تأثیرات ناشی از این انزوا را هم مردم تحمل میکنند.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
واکنشهای جهانی در پیوند به وضعیت حقوق بشری در افغانستان در حالی بالا گرفته است که دادگاه استیناف لوگر روز چهارشنبهی هفتهی گذشته، ۱۷ تن به شمول سه زن را که به اتهامهای دزدی، فساد اخلاقی و روابط نامشروع بازداشت و مجرم شناخته شده بودند، در حضور همگان شلاق زد.
این شمار مرد و زن، در ورزشگاه فوتبال شهر پلعلم، مرکز لوگر در حضور هزاران تن از ۲۱ تا ۳۹ شلاق زده شدند. مسئولان محلی لوگر گفته اند که هدف از این کار اجرای حکم شریعت و عبرت برای دیگران بوده است.
لازم به یادآوری است که امارت اسلامی پیش از این نیز، شماری از زنان و مردان را به جرمهای فساد اخلاقی و دزدی در بامیان، تخار و شماری دیگر از ولایتهای کشور در حضور همگان شلاق زده است.