شماری از فرهنگیان، شاعران و هنرمندان در هرات می‌گویند که حدود یک سال می‌شود به‌دلیل محدودیت‌های کرونا کار‌های آنان هیچ رونقی نداشته است و از بیش از دو ماه به این‌سو با تسلط امارت اسلامی بر کشور نیز برنامه‌یی در این زمینه نداشته‌اند.

محمدابراهیم حبیبی، حدود ۴۰ سال است که در بخش هنر نقاشی از خود آثار ارزش‌مندی در داخل و بیرون از کشور برجا گذاشته است. او که باشندۀ اصلی شهر هرات است، می‌‌گوید که از زمان گسترش ویروس کرونا و تسلط امارت اسلامی بر افغانستان، کارهای هنری‌‌اش هیچ‌ رونقی نداشته و نتوانسته است به فرمایش‌های مشتریانش رسیده‌گی کند.

محمدابراهیم می‌افزاید، «به نمایشگاه بزرگی بین‌المللی و کشوری شرکت کردیم و شاگردان بسیار خوبی را هم تربیه کردیم و هم‌چنان در پروژه‌های بزرگی که آگاهی‌دهی بود، برای مردم ما از طریق هنر خود همان برنامه‌ها را کار کردیم. به هر حال، همان‌قسم که شما می‌دانید خارجی‌ها به مسایل هنری علاقه‌مندی داشتند و می‌خریدند، توریست‌ها زیاد می‌آمدند و توریست‌ها روی زنده‌گی مردم بسیار تأثیرگذار بودند؛ به‌خصوص مسایل فرهنگی و هنری و تابلوها. حالا که من فکر می‌کنم، فعلاً وجود ندارد این موضوعات.»

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

تنها کارهای فرهنگی، هنری و شاعری نیست که در هرات وضعیت خوبی ندارد، تحولات پسین کشور هم‌چنان بر وضعیت زنده‌گی عادی مردم اثرهای بدی گذاشته است. عبدالجلیل توانا، از فرهنگیان و مصطفی سپهر، از شاعران هرات، خواهان توجه‌ مسئولان امارت اسلامی به تمام بخش‌ها به‌ویژه کارهای فرهنگی و هنری در این ولایت‌اند.

آنان از مسئولان امارت اسلامی نیز می‌خواهند که زمینۀ کارهای فرهنگی، هنری و هم‌چنان شاعری و نویسنده‌گی را برای‌ آن‌ها فراهم کنند تا بتوانند آثار ارزش‌مندشان را به کشورهای بیرونی نیز بفرستند.

عبدالجلیل توانا می‌گوید، «باید زمینه مساعد شود تا هنرمندان بتوانند همان کارهای اصیل هنری که مخصوص مکتب هرات و سبک هرات است را انجام دهند. اگر به همین منوال به پیش برود؛ مثلاً کسی توجهی در عرصۀ هنر و فرهنگ این سرزمین نکند، شما می‌دانید که همه دل‌سرد می‌شوند.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

مصطفی سپهر، از شاعران هرات نیز می‌گوید، «از طالبان خواهش می‌کنم که در این موضوع توجه کنند؛ چون این شاعران هستند که لایه‌های درونی جامعه را می‌آیند بروز می‌دهند و نشان می‌دهند و به نحوی نقد می‌کنند و این سبب می‌شود که سرزمین ما و کشور ما ترقی بکند.»

در همین حال، نعیم‌الحق حقانی، رئیس اطلاعات و فرهنگ هرات اطمینان می‌دهد که آنان تلاش می‌کنند همۀ بخش‌ها به‌ویژه کارهای فرهنگی و هنری در این ولایت در یک فضای بهتر رشد کند. او تأکید می‌کند که آنان برنامه‌هایی را برای بهترشدن وضعیت کارهای فرهنگی و هنری در چوکات شریعت اسلامی در هرات روی‌دست دارند.

هرات ولایتی‌ست که فرهنگیان، شاعران، نویسنده‌گان، مینیاتوران و هنرمندان بسیاری را در خود جا داده است. اما به گفتۀ برخی از فعالان فرهنگی در این ولایت، بیش‌تر این هنرمندان و فرهنگیان به‌دلیل تحولات پسین به بیرون از کشور رفته‌اند و هم‌اکنون کارهای فرهنگی و هنری در هرات در وضعیت بدی قرار دارد و آنان تلاش می‌کنند که بتوانند این میراث ارزش‌مند هنری و فرهنگی را حفظ کنند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: