با بازگشت امارت اسلامی به قدرت در افغانستان، در کنار بحرانهای اجتماعی، فرهنگی و سیاسی، فرورفتن شهروندان در گودال ناداری بیشتر از همه نگرانکننده و فاجعهآفرین گزارش شده است. در این مدت، کمکهای بشری قابل توجهی به کشور سرازیر شده است؛ اما از کارآنبودن این کمکها برای کاهش فقر در کشور، پیوسته انتقادهایی وجود داشته و دارد.
با این که پس از رویکارآمدن امارت اسلامی، بیشتر از یک میلیارد دالر به افغانستان کمک شده، اما گراف فقر همچنان به سمت بالا در حرکت است؛ به گونهای که اکنون ۹۷ درصد جمعیت کشور زیر خط فقر زندگی میکنند و اگر کمکهای انساندوستانهی جامعهی جهانی به این کشور قطع شود، بالای ۵۵ درصد جمعیت کشور، چیزی برای خوردن ندارد.
به تازگی، ادارهی بازرس ویژهی امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار)، با اشاره به کمکهای انسانی ۱.۱ میلیارد دالری به افغانستان در بیشتر از یک سال گذشته، گفته که به دلیل نبود همآهنگی میان ادارههای دولتی امریکا، برای بازسازی افغانستان هیچ پولی هزینه نشده است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
جان ساپکو، سربازرس سیگار، همچنان از همکارینکردن ادارهی توسعهای بینالمللی ایالات متحده (USAID) و وزارت خزانهداری این کشور و همین گونه ایجاد موانع از سوی حکومت امریکا، در بخش تحقیق سیگار در بارهی چهگونگی بهمصرفرسیدن کمکهای امریکا در افغانستان، انتقاد کرده است.
با این حال، ظاهر بهزاد، آگاه مسائل اقتصادی، با اشاره به مؤثرنبودن کمکهای بشری انجامشده در جریان یک سال گذشته به افغانستان، میگوید که بایستی راهکار دیگری برای ارائهی کمکها به افغانستان روی دست گرفته شود.
او میافزاید: «در بیش از یک سال گذشته کمکهایی که صورت گرفته، هیچ گونه تأثیری بر وضعیت فقر نداشته است. بنابر این، باید راههای بدیل را برای برنامههای جامعهی جهانی و سایر تمویلکنندگان کمکها نظیر تمویل پروژههای عمرانی در نظر گرفت.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
این در حالی است که از چندی به این سو، دهها میلیون دالر کمکهای بشری در هفته وارد افغانستان شده و به بانک مرکزی این کشور سپرده میشود؛ اما هنوز در بارهی چهگونگی مصرف آن، جزئیاتی با مردم و رسانهها شریک نشده است.
بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، به سلاموطندار میگوید که کمکهای بشریای که اکنون به افغانستان ارائه میشود، نمیتواند تأثیر درازمدتی بر وضعیت زندگی مردم داشته باشد. «کمکهایی که در کوتاهمدت میآید، اگرچه به یک چند روز مفید میباشد؛ ولی به درازمدت اکتفا نمیکند.»
گفتنی است که امارت اسلامی در بودجهی سال روان مالی نیز، توجه زیادی به بخشهای توسعهای نکرده و تنها ۲۷.۹ میلیارد افغانی را در این بخش اختصاص داده است.