شماری از دکان‌داران و مسئولان رستورانت‌ها در کابل، با گلایه از بلندبودن نرخ مالیات و نبود معیارهای مشخص، می‌گویند که مالیات بر درآمد آنان روزبه‌روز افزایش می‌یابد.

صمد، دکان‌دار در حوزه‌ی دوم امنیتی شهر کابل، به سلام‌وطندار می‌گوید: «کاروبار ما نسبت به گذشته ۹۰ درصد کاهش و نرخ‌ها افزایش یافته است. فروش نیست. مسئولان امارت اسلامی می‌آیند و اجناس را چک می‌کنند، بل‌ها را می‌بینند و به دل‌خواه مثلاً ۱۰۰ هزار افغانی مالیه تثبیت می‌کنند. دکان‌داران حتا هفته‌ها و ماه‌ها دستلاف نمی‌کنند، اجناس ما هم ۹۰ درصد قرض است و نمی‌شود از روی اجناس مالیات تعیین کنند؛ قبلاً گفتند که مالیات کم می‌شود؛ اما متأسفانه دو یا سه برابر شده است.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

محمدعیسا، دکان‌دار دیگری در حوزه‌ی دوم امنیتی شهر کابل، نیز می‌گوید: «ما صبح تا شب می‌نشینیم؛ اما پول مالیات را نمی‌توانیم به دست بیاوریم. مسئولان امارت اسلامی می‌آیند و دکان را می‌بینند و نظر به اجناس مالیات تعیین می‌کنند، نمی‌پرسند که آیا این اجناس از خود تان است یا خیر. حالا به زور می‌گویند که مالیه بدهید و از ما، ماه ۲۳ تا ۲۴ هزار افغانی مالیه می‌گیرند، قبلاً ۱۴ هزار می‌گرفتند. از این وضعیت به ستوه آمده‌ایم.»

در همین حال، شماری از رستورانت‌داران در کابل، نیز با گلایه از نبود معیار معینی برای گرفتن مالیات، می‌گویند که باید بر اساس بهای مواد اولیه از آنان مالیات گرفته شود، نه فروشات.

عبدالامین، مالک رستورانتی در کابل، می‌گوید: «وضعیت ما را خراب کرده اند، یک بار صبح و یک بار شب می‌آیند که مالیات این‌ قدر شد. قبلاً اگر نرخ مالیات بلند بود، کاروبار بود؛ اما حالا کار نیست، مالیات هم روزبه‌روز بیش‌تر می‌شود. نرخ هم تغییر کرده، قبلاً یک بوری برنج ۱۷۰۰ تا ۱۸۰۰ افغانی بود و حالا به ۲۳۰۰ افغانی رسیده است. باید این را هم در نظر بگیرند و بعد مالیات تعیین کنند. فقط دخل ما را نبینند، باید نرخ‌ها را هم ببینند. اکنون درآمد ما از نصف هم کاهش یافته است.»

این در حالی است که مسئولان در وزارت مالیه‌، با رد افزایش مالیات و نبود کارشیوه‌ی اخذ آن، می‌گویند که بر اساس قانون مالیات بر عایدات، از کاروبارهای کوچک مالیه گرفته می‌شود.

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

احمد‌ولی حقمل، سخن‌گوی وزارت مالیه، در این باره می‌گوید: «در قانون مالیات بر عایدات، در ماده‌‌های ۷۴ و ۷۵ صراحت داده شده که این نورم و معیار مالیات و اوسط مالیات است. اعتبار ما بر فروشات است، هم‌کاران مسلکی ما وقتی برای تعیین مالیات می‌روند، دو یا سه روز مقرر فروشات شان را می‌بینند که به چه حد است و به هر اندازه‌‌ای که فروشات باشد، بر اساس همان تخمین ۰.۵ درصد مالیه گرفته می‌شود.»

گفتنی است که در چند ماه پسین، دکان‌داران و صنعت‌کاران در شماری از ولایت‌ها به شمول هرات، هلمند و لوگر نیز از افزایش مالیات شکایت کرده اند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: