نشست سهروزهی چهرههای مخالف حکومت سرپرست امارت اسلامی در شهر وین اتریش روز سهشنبه، ۵ دسمبر، پایان یافت. چهرههای سیاسی و حقوقبشری مخالف امارت اسلامی، از روز یکشنبه تا سهشنبهی همین هفته، در قالب سومین دور از نشست ویانا در بارهی افغانستان در اتریش گرد هم آمدند و روی وضعیت افغانستان بحث و گفتوگو کردند.
در پایان این نشست، اشتراککنندگان با پخش بیانیهای بر تغییر وضعیت در افغانستان تأکید کرده و در این راستا نقش سازمان ملل متحد را محوری خوانده اند. اشتراککنندگان نشست ویانا از سازمان ملل متحد خواسته اند که رویکرد خود را نسبت به حکومت سرپرست مشروط بر تغییرات اساسی سیاسی در افغانستان متمرکز کند و در این راستا عملاً دست به کار شود.
عالیه ییلماز، از اشتراککنندگان این نشست، در گفتوگو با سلاموطندار میگوید که سازمان ملل متحد نسبت به این نشست و خواستهای مطرحشده در آن توجه دارد و ابراز امیدواری میکند که این نهاد خواستهای آنان را عملی کند.
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
بانو ییلماز در این باره بیشتر میگوید: «نشست ویانا در حال حاضر نزد جهان و قدرتهای جهانی یک نشست مهم است و امید ما این است که با اتحادهای برآمده از چنین نشستها، یک چتر بزرگ سیاسی تشکیل شود؛ چون به این نیازمندی وجود دارد و در حال حاضر دنیا به این باورمندی رسیده است که بدون واردکردن برخی فشارها، حاکمیت فعلی افغانستان به دیالوگ و گفتوگو قناعت نمیکند.»
عالیه ییلماز، میافزاید که در نشست ویانا اشتراککنندگان برای بیرونرفت افغانستان از بحران و انزوای سیاسی کنونی، روی یک نقشهی راه بحث کرده اند و به گفتهی او، در آیندهی نزدیک این نقشهی راه برای دستیابی به یک «افغانستان دموکراتیک» همگانی خواهد شد.
او میافزاید: «در حال حاضر یک نقشهی راه هم روی دست گرفته شده و این نقشهی راه ممکن است در آیندهی نزدیک همگانی شود. روی این نقشهی راه با حضور گروههای مختلف کار صورت گرفت.»
این در حالی است که جهان به ویژه سازمان ملل متحد، تا کنون حکومت سرپرست امارت اسلامی را به رسمیت نشناخته؛ اما با این وجود هم، با افغانستان زیر حاکمیت این حکومت تعاملات خود را ادامه داده است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
با این حال، آگاهان نسبت به تأثیرگذاری این گونه نشستها و خواستهای مطرحشده در آن مبنی بر تغییر رویکرد و دیدگاه کنونی جهان نسبت به افغانستان، تردید دارند.
ولی فروزان، آگاه مسائل سیاسی، در این باره چنین دیدگاهی دارد: «کشوری حاضر نیست در افغانستان مداخلهی نظامی بکند و از طرفی دیگر طالبان/امارت اسلامی هم آماده نیست از راه مسالمتآمیز کسی را شریک قدرت بسازد. برای همین، به نظرم این گونه نشستها هیچ گونه نتیجه نمیدهد.»
گفتنی است که مقامهای حکومت سرپرست از جمله محمدیعقوب مجاهد، سرپرست وزارت دفاع ملی و شیرمحمد عباس استانکزی، معین سیاسی وزارت امور خارجه، پیش از این در واکنش به برگزاری نشستهای چهرههای مخالف این حکومت در برخی شهرهای جهان، این نشستها را در مخالفت با افغانستان و نظام حاکم خوانده و از کشورهای میزبان خواهان میزبانینکردن از چنین نشستها شده اند.