امرالله صالح، معاون نخست ریاست جمهوری علت عمدۀ افزایش حملات طالبان بر مردم افغانستان را، فهم نادرست این گروه از تحولات سیاسی و بیرونی میداند.
آقای صالح امروز (دوشنبه، ۲۱ میزان/مهر) در یادداشتی زیر نام «غلطخوانی طالب از تحولات» در صفحۀ رسمی فیسبوکش نگاشته است که طالبان ارادۀ ملی را دستکم میگیرند و با برداشت نادرست از روند صلح دست به حملات زیادی زدهاند.
او میگوید: «عمدهترین دلایل افزایش حملات پوچ و خونبار طالبان بر مردم افغانستان فهم نادرست این گروه جهل و وحشت از تحولات سیاسی و بیرونی است.»
او میافزاید: «طالبان آتشبس را مرگ سیاسی خویش میپندارند و فکر میکنند با کشتار بیحساب، مردم را تشنۀ آرامش گورستان گونهای دههای ۹۰ میلادی بسازند. برای شکستن این طرز فکر که بر پایۀ انسانکشی استوار است متأسفانه مقطع دیگری از بحران را به تجربه خواهیم گرفت.»
آقای صالح میگوید، در بسیاری از بخشهای افغانستان که خشونت طالبانی افزایش یافته است با مقاومت مردمی روبهرو شدهاند. به گفتۀ او: «طالب هیچ سود استراتیژیک و سیاسی از این خونخواری نخواهد برداشت زیرا خشونت به عنوان ابزار سیاسی منفور و مردود است.» او میافزاید: «طالبان آتشبس را مرگ سیاسی خویش میپندارند و فکر میکنند با کشتار بیحساب، مردم را تشنۀ آرامش گورستان گونهای دههای ۹۰ میلادی بسازند. برای شکستن این طرز فکر که بر پایۀ انسانکشی استوار است متأسفانه مقطع دیگری از بحران را به تجربه خواهیم گرفت.»
او شکست طالبان را حتمی میداند و میگوید: «شکست طالبان حتمی است زیرا نه امکان تحمیل روش طالبانی با زور بر مردم و جامعۀ کثرتگرای افغانستان ممکن است و نه هم طالبان برنامۀ سیاسییی دارند که مردم به آن دل بسته کنند.»
در بخشی از این یادداشت آقای صالح آمده است که پس از ۲۵ سال داشتن اسلحه بر دست و آنهم به خاطر «تأمین حرص و آز راولپندی در تمام صفوف طالبان یکتا چهرۀ کرزماتیک از دید رهبری ظهور نکرده است. داعیه طالب فاقد کرزما و جذابیت است و تمام توجه طالب و سرمایهگذاری آنها استوار بر حفظ جامعه در تاریکی و جهل است تا بتوانند حاکمیت نیابتی خویش را تأمین نمایند.»
معاون نخست ریاست جمهوری همچنان میگوید که طالب به عنوان ابزار تأمین منافع همسایه وظیفهاش کنترل بر خاک است، پدیدۀ مردم برایشان هیچگونه اهمیت محوری ندارد و در گذشته نیز نداشت.
به گفتۀ آقای صالح، طالبان مانند ملخ حمله میکنند و مانند ملخ میمیرند «گویا روباتهاییاند در پیکر انسان. جامعه تا اکنون برای مرگ هیچ طالب نگریسته است و نخواهد گریست. طالب خود نیز به مرگ خویش نگریسته است و نخواهد گریست چون رشتهای احساس در این گروه خنثاست و خفه شده است.»
معاون نخست ریاست جمهوری در حالی این اظهارات را بیان میکند که دو روز پیش محمدسرور دانش، معاون دوم رئیس جمهور گفت که گروه طالبان با اصرار بیجا، گفتوگوهای بینالافغانی را به بنبست کشاندهاند و قرآن و سنت را به عنوان مبنای حل اختلافات قبول ندارند.
از آغاز رسمی گفتوگوهای بینالافغانی صلح در دوحۀ قطر درست یکماه میگذرد، اما هنوز گروههای تماس هیأتهای دولت جمهوری اسلامی افغانستان و طالبان نتوانستهاند که کارشیوۀ گفتوگوهای رسمی بینالافغانی را نهایی سازند، تا این گفتوگوها آغاز شود.