صلح و گفتوگوها برای پایان جنگ در افغانستان تاکنون راه دراز و پرخموپیچی را پیموده، اما هنوز مژدۀ کوچکترین پیشرفت و امید برای برقراری صلح در افغانستان از سوی طالبان و دولت به مردم داده نشده است. همین چند روز پیش وزارت خارجۀ آمریکا در نامۀ آکنده از تهدید از رئیسجمهور غنی خواست که برای به نتیجهرساندن گفتوگوهای صلح با شماری از چهرههای بانفوذ وارد گفتوگو شود.
چند روز پس از این نامه، روسیه و ترکیه نیز وارد میدان شدند و از برگزاری نشستهایی در روزهای آینده در مسکو و انقره برای پایاندادن به جنگ در افغانستان سخن زدند. مقامهای روسی به تازهگی با اعلام پشتیبانی از صلح افغانستان گفتهاند که از تشکیل حکومت موقت و فراگیر با مشارکت همۀ گروهها بهشمول طالبان در افغانستان پشتیبانی میکنند.
آگاهان این اظهارات سریع روسیه را نشانۀ جدیت کشورهای دخیل و حامی افغانستان برای پایاندادن به جنگ در این کشور میدانند. باقر محسنی، آگاه روابط بینالملل میگوید، وضعیت افغانستان طوریست که همۀ طرفها ناگزیر به پشتیبانی از چهارچوب عبوری و تشکیل حکومت مشارکتی شدهاند.
اما مصطفا علیزاده، آگاه سیاسی میگوید که مطرحشدن حکومت موقت و عبوری و پشتیبانی از آن مطابق به منافع کشورها صورت میگیرد. به گفتۀ او، طرح حکومت موقت بیمشارکت مردم افغانستان کارساز نیست.
مصطفا علیزاده میگوید: «هر دوی این کشورها در تلاشاند یک نظام دستنشانده که همسو با ایالات متحده و روسیه رابطۀ نزدیک داشته باشد شکل بگیرد، تا این کشورها بتوانند اظهارنظرشان را بالای این حکومت دستنشانده تحمیل کنند.»
خواستیم دیدگاه ارگ ریاستجمهوری را نیز در این باره داشته باشیم؛ اما موفق نشدیم.
پیش از این محمداشرف غنی، رئیسجمهور بارها مخالفتش را با طرح حکومت موقت اعلام کرده است. او در آخرین مورد گفته که انتقال قدرت از راه انتخابات برای او یک اصل غیرقابل معامله است، اما آمادۀ بحث روی تاریخ برگزاری انتخابات ریاستجمهوری زیر مدیریت جامعۀ جهانی میباشد.