باشندگان منطقه‌ی بنادر ولسوالی گرمسیر هلمند، از نبود خدمات آموزشی، صحی و دیگر امکانات اولیه‌ی زندگی در منطقه‌ی شان، شکایت دارند.

جمعه‌گل، یکی از باشندگان این منطقه، به سلام‌وطندار می‌گوید که حدود ۱۵ هزار خانواده در بنادر زندگی می‌کنند؛ اما آن‌ها تنها به یک مکتب ابتدایی و متوسطه دست‌رسی دارند. به گفته‌ی او، این مکتب افزون بر کم‌بود خدمات آموزشی، ساختمان نیز ندارد و دانش‌آموزان آن در فضای باز درس می‌خوانند.

جمعه‌گل، می‌‌گوید: «کودکان حالا بدون تحصیل مانده اند، تعداد کمی به مکتب می‌روند و بعضی‌ها حتا به مکتب نمی‌روند. تنها کودکان چند خانواده به مکتب می‌روند.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

همین‌ گونه، دیگر باشندگان منطقه‌ی بنادر، می‌گویند که فرزندان شان پس از دوره‌ی متوسطه از ادامه‌ی تحصیلات محروم اند و به گفته‌ی آن‌ها، مکتب‌های فعال نیز با کم‌بود آموزگار روبه‌رو اند.

عبدالهادی، دیگر باشنده‌ی این منطقه، می‌گوید: «این جا تنها دو مکتب هست؛ یکی در کنار خانه‌ی حاجی سلام‌خان است و دیگری مکتب خود بنادر است. یکی از مکتب‌ها ساختمان نیمه‌کاره دارد و دیگری اصلا ساختمان ندارد.»

در همین حال، مسئولان ریاست معارف هلمند، اطمینان می‌دهند که به مشکلات باشندگان این منطقه رسیدگی خواهد شد و می‌گویند که افزون بر گرمسیر، در چند ولسوالی دیگر نیز مکتب‌های ابتدائیه را به لیسه ارتقا خواهند داد.

محمدعوض انصاری، رییس معارف هلمند، می‌گوید: «این مشکل عموماً در تمام هلمند وجود دارد. امروز یک مکتوبی را برای توسعه‌ی مکتب‌های ابتدائیه که مورد تأیید وزارت قرار گرفته بود، امضا کردیم. ما در تلاشیم تا جایی که لازم باشد در تمام مناطق هلمند مکتب را توسعه دهیم. برنامه داریم تا تشکیلات جدید آموزگاران ایجاد و آموزش را به مناطق محروم برسانیم.»

باشندگان منطقه‌ی بنادر، هم‌چنان کم‌بود خدمات صحی و دست‌رسی‌نداشتن به آب سالم در این منطقه را از دیگر مشکلاتی عنوان می‌کنند که با آن روبه‌رو اند. آن‌ها، می‌گویند که خدمات بهداشتی موجود برای جمعیت بنادر کافی نیست. باشندگان این منطقه، بیش‌تر بیماران فوری خود را به شهر لشکرگاه، مرکز هلمند و پاکستان می‌برند که بیش‌تر شان در راه جان خود را از دست می‌دهند.

آن‌ها، تأکید می‌کنند که بیش‌تر وقت‌ها به دلیل نبود آب آشامیدنی سالم به بیماری‌های مختلف مبتلا می‌شوند و از مسئولان می‌خواهند به این مشکل توجه کنند.

عبدالظاهر، باشنده و پزشک در مرکز صحی بنادر، می‌گوید: «ما یک درمان‌گاه BHC داریم. این منطقه بسیار وسیع است، تا صفار حدود ۳۵ کیلومتر فاصله دارد. روزانه بیش از ۱۰۰ مراجعه‌کننده به این جا مراجعه می‌کنند؛ دوا هم به اندازه‌ای نیست که به همه برسد.»

نیازمحمد، دیگر باشنده‌ی منطقه‌ی بنادر، نیز می‌گوید که بیش‌تر باشندگان این منطقه‌، به آب آشامیدنی سالم دست‌رسی ندارند و در این زمینه با مشکلات جدی روبه‌رو اند. «از باگت تا بنادر حدود ۱۵۰۰۰ خانواده زندگی می‌کنند. مشکل آب بسیار جدی و آلوده است. آب تمام بمبه‌های دستی خشک شده است. برای یک اینچ آب ۱۲۱ هزار هزینه کردیم.»

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

از سویی هم، سیداحمد سعید، رییس صحت‌ عامه‌‌ی هلمند، با اشاره به این که کم‌بود دارو در سطح کشور یک مشکل رایج است؛ اما ادعای باشندگان مبنی بر کم‌بود مرکزهای صحی در ولسوالی گرمسیر را رد می‌کند. او، می‌افزاید: «تقریباً در هر هفت کیلومتر کلینیک وجود دارد. ما در صفار، بنادر، درزی و فراتر از این نیز درمان‌گاه داریم. مشکل دوا در تمام افغانستان وجود دارد؛ اما ما این مشکل را به اشتراک گذاشته‌ایم.»

با این حال، مسئولان محلی هلمند، اطمینان می‌دهند که با هم‌آهنگی شماری از نهادهای امدادرسان، به مشکل باشندگان در زمینه‌ی دست‌رسی به آب سالم رسیدگی خواهند کرد.

محمدقاسم ریاض، معاون اطلاعات‌وفرهنگ هلمند، می‌گوید: «مسئولان ریاست احیا و انکشاف دهات، متعهد است که با هم‌کاری برخی نهادها این مشکلات را در گوشه و کنار هلمند حل کنند. امیدواریم این مشکل مردم گرمسیر نیز حل شود.»

گفتنی است که افزون بر گرمسیر و ولسوالی‌های جنوبی هلمند، باشندگان چندین ولسوالی شمالی این ولایت نیز با مشکل روبه‌رو اند.

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: