به نخستین بار پس از رویکارآمدن دوبارۀ امارت اسلامی در کشور، روز چهارشنبه، دهم حمل/فروردین نمایندهگان جامعۀ مدنی ۳۴ ولایت برای شناسایی و جمعآوری مشکلات مردم در کابل نشستی برگزار کردند. آنان میگویند که در این نشست دو روزه مشکلات مردم در سطح ولایتها شناسایی و برای یافتن راه حل، با مقامهای حکومتی در میان گذاشته میشود.
به گفتۀ آنان، جامعۀ مدنی میان مردم، حکومت و جامعۀ جهانی حیثیت پُل ارتباط را دارد و باید فعالیتهای آنها پشتیبانی و تقویت شود. آنان میافزایند در شرایطی که ملت با فقر و بیکاری و دیگر مشکلات روبهروست، نیاز است تا جامعۀ مدنی صدای آنان را به گوش حکومت و جهانیان برساند.
بریالی عمرزی، عضو کمیتۀ رهبری صدای ملت، میگوید: «کنفرانسی که امروز در لندن برگزار میشود، طی آن انشاءالله جامعۀ جهانی ۴.۴ میلیارد دالر به ما و شما کمک میکند. این گفتوگو نیز انجام شده است که این مقدار پول امروز تأیید و از سوی جامعۀ مدنی مصرف میشود.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
محمدرسول تنی، دیگر عضو جامعۀ مدنی، میگوید که یکی از اهداف این نشست این است که فعالان مدنی ولایتهای مختلف باهم دیدار کنند تا از موفقیتها و چالشهای مشترک خود آگاه شوند.
از سویی هم، فعالان مدنی از کاهش فعالیتهای مدنی در این اواخر نگراناند. کامگار یوسفی، نمایندۀ جامعۀ مدنی ولایت بدخشان، میگوید: «مشکلات فراوان است، زنان و دختران در بیرون از خانه نمیتوانند آزادانه گشتوگذار کنند. محدودیت بالایشان وضع شده است، مکتبهای صنف ششم به بالای دخترانه بستهاند.»
عنایتالرحمان رحمانی، نمایندۀ جامعۀ مدنی ولایت نورستان، نیز میگوید: «مشکلات در نورستان بسیار است؛ مانند مشکلات اقتصادی و اجازهنیافتن دختران برای آموزش.» زمرگل خوژمن، نمایندۀ جامعۀ مدنی ولایت پکتیا، همچنان میگوید: «در پکتیا مشکلات آموزشی و بیکاری جوانان وجود دارد و مکتبهای دخترانه در بیشتر مناطق بستهاند.»
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
براساس گزارشها، حدود ۶ هزار نهاد مدنی در وزارت عدلیه ثبتاند و این نهادها در نظام پیشین فعالیتهای چشمگیری داشتند؛ اما پس از رویکارآمدن دوبارۀ امارت اسلامی فعالیتهای جامعۀ مدنی در شماری از ولایتها متوقف شده است.