وزارت اطلاعات و فرهنگ اعلام کرده است که هنر مینیاتوری (ریزنگاری) که منشأ و زادگاه اصلی آن افغانستان است، با همکاری کشورهای ایران، ترکیه، جمهوری آذربایجان و اوزبیکستان در فهرست میراث جهانی قرار گرفت.
محمدطاهر زهیر، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ میگوید که این فیصله در حاشیۀ برگزاری پانزدهمین اجلاس «کمیتۀ بینالدول» میراث فرهنگی ناملموس صورت گرفته است.
به گفتۀ ظهیر، وزارت اطلاعات و فرهنگ طی نشستهای خبری از ثبت هنر مینیاتوری بهنام افغانستان که زادگاه و منشأ اصلی این هنر میباشد، به یونیسکو خبر داده است و در صورت علاقهمندی کشورهای منطقه به گونۀ مشترک نیز ثبت آن امکانپذیر میباشد.
سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ میافزاید که این اداره طی نشستهایی که با مسئولان یونیسکو در کابل داشته، اعتراض رسمی خود را در این زمینه شریک کرده و خواستار پیگیری قضیه از مراجع اصولی آن شده است.
در اعلامیهیی که این وزارت امروز (پنجشنبه، بیستوهفتم قوس/آذر) به نشر رسانیده، آمده است که این اداره طی مکتوبهای رسمی همچنان به سازمان یونیسکو بهخاطر ثبت هنر مینیاتوری در میراثهای جهانی موضوع را رسماً تعقیب کرده و ادارۀ یونیسکو از حصول مکتوب و از ثبت هنر مینیاتوری به عنوان میراث مشترک به وزارت اطلاعات و فرهنگ اطمینان داده است.
در اعلامیۀ این وزارت آمده است: «سازمان یونیسکو همچنان طی ایمیل مورخ ۳۰ جولای ۲۰۲۰ از تکمیل دوسیه جهت ثبت هنر مینیاتوری الی مارچ ۲۰۲۱ اطمینان داده است که کشورهای عضو میتواند پس از تفاهم با کشورهای ادعاکنندۀ مالکیت این میراث، اسناد را تکمیل نموده به این سازمان ارسال نماید. بنا بر این وزارت اطلاعات و فرهنگ اسناد مربوطه را جهت ثبت هنر مینیاتوری در فهرست میراث جهانی ترتیب نموده که در روزهای نزدیک از طریق وزارت امور خارجه به سازمان یونیسکو فرستاده خواهد شد.»
در اعلامیۀ وزارت اطلاعات و فرهنگ همچنان گفته شده است که این وزارت با نشر این اعلامیه رسماً اعتراض خود را به سازمان یونیسکو اعلام میدارد و از آن اداره درخواست میکند تا به موضوع از مجراهای اصولی و دپلوماتیک رسیدهگی شود و به ثبت هنر مینیاتوری به عنوان میراث فرهنگی مشترک افغانستان و کشورهای وابسته اقدام کند.