وزارت اطلاعات و فرهنگ، از عملی‌شدن طرحی خبر می‌دهد که بر اساس آن، مسئولان کانال‌های یوتیوب از این پس بدون گرفتن جواز آزادانه فعالیت نمی‌توانند. عبدالمتین قانع، سخن‌گوی این وزارت، می‌گوید که تا کنون بیش از ۱۰۰ کانال یوتیوب در این وزارت ثبت شده و هدف از اجرایی‌شدن این طرح نیز، آماده‌سازی کانال‌های یوتیوب با ارزش‌های دینی، ملی و اجتماعی شهروندان افغانستان است.

او می‌افزاید: «یوتیوب چینل/کانال یوتیوب باید مانند یک رسانه فعالیت کند و [گردانندگان آن] قوانین را در نظر بگیرند. کسی که در این بخش کار می‌کند، نباید عمرش از ۱۸ پایین باشد و باید از تمام حقوق شهروندی، سیاسی و اجتماعی برخوردار باشد. در قسمت جواز شان باید چنان که یک رسانه تضمین می‌داشته باشد، این‌ها هم تا ۱۰ هزار افغانی تضمین داشته باشند. هم‌چنان برای اخذ جواز چهار هزار افغانی پرداخت کنند که این برای سه سال است و پس از آن باید دوباره تمدید کنند.»

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

یوتیوبران اما در واکنش به این محدودیت وزارت اطلاعات و فرهنگ، به دو دسته تقسیم شده اند. از سویی، شماری با انتقاد از این اقدام، می‌گویند که این طرح، نوعی محدودیت در برابر فعالیت شان است.

داوود ناظری، یوتیوبر می‌گوید که عملی‌شدن این طرح سبب کاهش درآمد و متوقف‌شدن فعالیت بسیاری از کانال‌های یوتیوب خواهد شد. او می‌افزاید: «این طرح یک نوع محدودیت در برابر فعالیت چینل‌های/کانال‌های یوتیوب است که از هر لحاظ بر فعالیت شان تأثیر دارد؛ چون اگر فعالیت آزاد داشته باشند، برای شان جواز داده نمی‌شود که بر شمار بیننده و درآمد شان بسیار تأثیر دارد. پس این یک موضوع نگران‌کننده است.»

در سوی دیگر، مسئولان شماری از کانال‌های یوتیوب که از وزارت اطلاعات و ‌فرهنگ جواز فعالیت دریافت کرده اند، می‌گویند که عملی‌شدن این طرح، می‌تواند کانال‌های یوتیوب را در مسیر تازه‌ای قرار داده و کیفیت کار آنان را افزایش دهد.

حمید خراسانی که پنج سال می‌شود کانال یوتیوبی را به پیش می‌برد، می‌گوید: «این کار برای افرادی که در بخش گزارش‌گری کار می‌کنند، بسیار خوب است؛ چون افراد غیرمسلکی مواردی که باید متوجه باشند را نمی‌فهمند؛ ولی برای افرادی که در بخش سرگرمی و تفریحی کار می‌کنند، این طرح زیاد مناسب نیست.»

با این حال، شماری از کارشناسان رسانه‌ای، می‌گویند که عملی‌شدن طرح محدودیت فعالیت کانال‌های یوتیوب، می‌تواند روی قانون‌مندسازی فعالیت رسانه‌ها اثر بگذارد.

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

حجت‌الله مجددی، رییس انجمن ژورنالیستان آزاد افغانستان، می‌گوید: «بدون شک نبود قانون برای چینل‌های یوتیوب مشکلی بوده که در گذشته، در جامعه‌ی رسانه‌ای افغانستان وجود داشته و حالا این که باید جواز گرفته شود و یوتیوبر فارغ دانش‌کده‌ی ژورنالیزم باشد یا تجربه‌ی کار رسانه‌ای داشته باشد، می‌تواند اعتبار کار رسانه‌ای را بیش‌تر کند و از کارهای غیرمسلکی که در گذشته انجام می‌شد، جلوگیری شود.»

این در حالی است که در چند سال پسین، شمار چشم‌گیری از شهروندان با استفاده از امکانات دست‌داشته‌ی شان، کانال‌های یوتیوب را راه انداخته اند و در بخش‌های مختلف خبری، آموزشی و سرگرمی فعالیت دارند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: