بازداشت خبرنگاران و کارمندان رسانه‌یی از سوی  نهادهای امنیتی امارت اسلامی، انتقاد تند نهادهای پشتی‌بان رسانه‌ها و خبرنگاران را به‌دنبال داشته است. کمیتۀ مصونیت خبرنگاران افغان، این اقدام امارت اسلامی را غیرقانونی می‌خواند و می‌گوید که بازداشت خبرنگاران بر وضعیت عمومی رسانه‌ها و فعالیت‌های رسانه‌یی تأثیر منفی می‌گذارد.

جمیل وقار، عضو کمیتۀ مصونیت خبرنگاران افغان، به سلام‌وطندار می‌گوید که امارت اسلامی هیچ تعهدی بر نهادینه‌شدن آزادی بیان و کارکرد رسانه‌یی از خود نشان نداده است. آقای وقار پیشنهاد داده است که برای بهبود وضعیت اطلاع‌رسانی در کشور، امارت اسلامی باید فعالیت کمیسیون‌های تخطی‌ رسانه‌ها و دست‌رسی به اطلاعات  را از سر گیرد.

جمیل وقار می‌افزاید: «تا زمانی که این کمیسیون فعال و قانون حق دست‌رسی به اطلاعات و قانون رسانه‌های همه‌گانی به‌شکل جدی تعقیب و تطبیق نشود، ما به کاهش مشکلات خیلی امیدوار نیستیم.» از سویی هم، فدراسیون نهادهای ژورنالیستان و رسانه‌های افغانستان، نیز خواستار آغاز فعالیت دوبارۀ این کمیسیون‌ها شده است.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

سیدعلی‌اصغر اکبرزاده، عضو رهبری این فدراسیون، به سلام‌وطندار چنین می‌گوید: «گفته‌اند که به کمیسیون حق دست‌رسی به اطلاعات تمکین گذاشته و آن را فعال می‌کنیم که باید این کار را کنند و دیگر هم کمیسیون رسیده‌گی به تخطی‌های رسانه‌یی. بهترین راه و گزینه همین است که برای بیرون‌شدن از این بن‌بست باید این دو کمیسیون دوباره فعال شود.»

هم‌چنان زهرا موسوی، کمیشنر پیشین کمیسیون دست‌رسی به اطلاعات، در واکنش به ادامۀ بازداشت خبرنگاران و کارمندان رسانه‌‌ها از سوی امارت اسلامی، در فیس‌بوکش نوشته که این کارکرد خلاف قانون رسانه‌های همه‌گانی صورت گرفته است.

چندی پیش قانون رسانه‌های همه‌گانی از سوی امارت اسلامی قابل اجرا اعلام شد و وعده داده شد که کمیسیون تخطی رسانه‌ها و کمیسیون مشترک رسانه‌ها و حکومت ایجاد خواهد شد؛ اما تاکنون هیچ خبری از ایجاد این کمیسیون‌ها نیست.



در همین حال، شماری از خبرنگارن نیز از بازداشت خبرنگاران و کارمندان رسانه‌یی نگرانی می‌کنند و آن را اقدامی علیه آزادی بیان و فعالیت رسانه‌یی می‌دانند. به گفتۀ این خبرنگاران، بازداشت خبرنگاران و کارمندان رسانه‌یی آنان را به خودسانسوری سوق می‌دهد.

احمد حسینی، یک تن از خبرنگاران، می‌گوید: «در صورتی که انتقادات مطرح شود و گزارش‌های انتقادی نشر شود، این‌ها مورد بازپرس قرار می‌گیرند. اگر این اقدامات ادامه پیدا کند و بازداشت‌ها جریان داشته باشد، این تأثیر منفی روی کارکرد خبرنگاران و رسانه‌ها داشته و خبرنگاران را به سوی خودسانسوری سوق می‌دهد.»

رحمت‌الله سخاورز، یک تن دیگر از خبرنگاران، نیز می‌گوید: «خواست ما از امارت اسلامی این است که بازداشت‌های خودسرانۀ خبرنگاران را متوقف و زمینۀ اطلاع‌رسانی دقیق و گردش آزاد اطلاعات را فراهم کند.»

سلام‌وطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید

خواستیم دیدگاه مسئولان امارت اسلامی را دربارۀ فعالیت کمیسیون رسیده‌گی به تخطی‌ رسانه‌ها داشته باشیم، اما بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی برخلاف پرسشی که مطرح شد، پاسخ ارائه کرد.

کریمی می‌گوید: «تماس‌های امارت اسلامی با رسانه‌ها مکرراً انجام شده، بیش‌تر از ۳۰ بار مسئولان امارت اسلامی با نماینده‌های رسانه‌یی مجالس داشتند و روی موضوعات مختلف که در آینده یک چالش پنداشته می‌شد و تخطی صورت می‌گیرد، بحث‌های طولانی صورت گرفت.»

بازداشت خبرنگاران و کارمندان رسانه‌یی با واکنش‌های بین‌المللی نیز روبه‌رو شده است. یان مک‌کری، کاردار سفارت آمریکا برای افغانستان، از بازداشت خبرنگاران و ارعاب کارمندان رسانه‌یی در کشور ابراز نگرانی کرده است. او از امارت اسلامی خواسته است که به این‌گونه اقداماتش‌ نقطۀ پایان بگذارد. دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان یا یوناما، نیز بازداشت خبرنگاران را اقدام خودسرانه خوانده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: