خبرگزاری رویترز گزارش داده که ایالات متحدۀ آمریکا در واکنش به تصمیم اخیر امارت اسلامی مبنی بر بستن مکتبها بهروی دانشآموزان دختر بالاتر از صنف ششم، نشستهای برنامهریزیشدۀ خود با مقامهای امارت اسلامی را لغو کرده است.
قرار بود این نشستها در روزهای نزدیک در دوحه، پایتخت قطر انجام شود و مسائل کلیدی اقتصادی از موضوعهای مورد بحث آن بوده است. در گزارش رویترز آمده است لغو این گفتوگوها نشان میدهد که اقدامات اخیر امارت اسلامی در زمینۀ حقوق بشر میتواند مستقیم بر تمایل جامعۀ جهانی برای کمک به امارت اسلامی تأثیر بگذارد.
یکی از سخنگویان وزارت امور خارجۀ ایالات متحدۀ آمریکا به رویترز گفته که تصمیم اخیر امارت اسلامی یک تغییر «عمیقاً ناامیدکننده» و غیرقابل توضیح و نیز پشت پا زدن به تعهداتشان به مردم افغانستان و جامعۀ جهانی بوده است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
او گفته است: «ما برخی از تعاملات خود از جمله نشستهای برنامهریزیشده در دوحه را لغو و به صراحت اعلام کردهایم که این تصمیم را نقطۀ عطفی بالقوه در تعامل خود میدانیم.»
در همین حال، سه منبع آگاه به خبرگزاری رویترز گفتهاند که این سلسله دیدارها میان مقامهای دولت آمریکا و امارت اسلامی قرار بود در حاشیۀ نشستی در پایتخت قطر در روزهای شنبه و یکشنبه برگزار شود. این منابع افزودهاند که قرار بود در برخی از این نشستها نمایندهگان سازمان ملل متحد و بانک جهانی نیز حضور داشته باشند.
در گزارش رویترز نوشته شده است که گفتوگوها برای پوشش موضوعهایی از جمله استقلال بانک مرکزی افغانستان و چاپ بانکنوتهای پول افغانی برنامهریزی شده بود.
براساس گزارش رویترز، یک سخنگوی وزارت امور خارجۀ امارت اسلامی تأیید کرده که هیأتی از امارت اسلامی بهشمول، امیرخان متقی، سرپرست این وزارت در انتظار سفر به دوحه بوده است. یک منبع دیپلماتیک نیز به رویترز گفته هواپیمای قطری که قرار بود هیأت امارت اسلامی را به دوحه انتقال دهد، به کابل نیامده است.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
مقامهای امارت اسلامی هنوز در این باره چیزی نگفتهاند.
قرار بود مکتبهای دخترانه پس از ماهها تعطیلی روز چهارشنبه، سوم حمل در سراسر کشور بازگشایی شوند، اما وزارت معارف در همان روز اعلام کرد که مکتبهای دورههای متوسطه و لیسۀ دختران تا امر بعدی همچنان بسته میماند.
در اطلاعیۀ وزارت معارف امارت اسلامی آمده است که هرگاه مطابق شریعت، رسمورواج و فرهنگ افغانی لباس مکتب طرح شود، آنگاه براساس حکم رهبری امارت اسلامی مکتبهای متذکره آغاز خواهد شد.
بستهماندن مکتبهای دخترانه واکنشهای منفی گستردهیی ملی و بینالمللی را بهدنبال داشته است. به تازهگی وزیران امور خارجۀ ۱۶ کشور که همه زناناند، در یک بیانیۀ مشترک از امارت اسلامی خواستهاند که تصمیم اخیر خود دربارۀ بستن مکتبهای دخترانه را لغو و در آن تجدید نظر کند و به همه دسترسی برابر برای آموزش بدهد.