محمداشرف غنی، رئیس‌جمهور امروز (چهارشنبه، چهارم حمل/فروردین) بند کمال‌خان را در ولایت نیمروز افتتاح کرد. گشایش این بند هم‌زمان با چهارم حمل، روز ملی مدیریت آب صورت گرفته است.

در مراسم گشایش بند کمال‌خان، افزون بر رئیس‌جمهور غنی، معاونان او و شماری از مقام‌های بلندپایۀ دولتی هم شرکت کرده‌اند.

رئیس جمهور در مراسم گشایش بند کمال‌خان می‌گوید که یک کانال این بند ام‌سال تکمیل می‌شود و دولت تصمیم دارد تا تمام کانال‌های این بند را تکمیل کند. محمداشرف غنی در این مراسم، آب‌های افغانستان را آبرو و عزت مردم افغانستان می‌داند و بر مدیریت آن تأکید می‌کند. او تأکید می‌کند که دولت آب‌های افغانستان را به ‌گونۀ جدی مدیریت می‌کند.

رئیس‌جمهور غنی خطاب به ایران می‌گوید: «اگر تیل می‌دهید، از من آب بخواهید و آب کشور را مفت به کسی نمی‌دهیم و آن را به افتخار به ایران می‌فروشیم.»

او نیز می‌گوید که در صورت گفت‌وگو با ایران، بند کمال‌خان نه‌تنها ذخیره‌گاه آب شهروندان افغانستان است؛ بل‌که ذخیره‌گاه آب ایران نیز خواهد بود. محمداشرف غنی معاهدۀ آب دریای هلمند با ایران را معاهدۀ مردم افغانستان می‌داند و تأکید می‌کند: «بعد از این کلید دریای هلمند به‌دست افغان‌هاست و با ایران تعهد خود را اجرا می‌کند، اما زیادتر از تعهد، باید مذاکره شود.»

محمداشرف غنی می‌افزاید که اقتصاد دو کشور (افغانستان و ایران) متمم یک‌دیگر است، نه مخالف یک‌دیگر. رئیس جمهور می‌گوید: «آیندۀ نیمروز نه‌تنها به بند کمال‌خان بسته است، بل‌که به این بسته است که زرنج به یک بندر بین‌المللی قوی مبدل شود و کلید زرنج، چابهار است.»

رئیس‌جمهور می‌افزاید که اکنون هم آب است و هم مدیریت و مردم افغانستان نباید دست گدایی به سوی دیگران دراز کنند. او تأکید می‌کند که به‌خاطر منافع ملی کشور سر می‌دهد؛ اما به عقب برنمی‌گردد.

غنی طالبان را  متهم به تخریب میلیون‌ها دالر تأسیسات عمرانی در کشور می‌کند و می‌گوید: «طالب فردا که صلح در کشور بیاید، به کجا زنده‌گی می‌کنید، چی می‌خورید؟»

آقای غنی به گونۀ غیرمستقیم به طرح  صلح زلمی خلیل‌زاد اشاره می‌کند و می‌گوید: «آوازه‌ها می‌آید، کاغذها و طرح‌ها می‌آید، اما ما از آن بیدها نیستیم که با این بادها بلرزیم.»

بند کمال‌خان یکی از بندهای مهم آب کشور است که کار دیزاین و ساخت آن در سال ۱۳۵۴ آغاز شده بود. مرحلۀ نخست ساخت این بند در سال ۱۳۹۱ و مرحلۀ دوم آن در سال ۱۳۹۴ تکمیل شد. کار ساخت فاز سوم این بند نیز در اواخر ماه حمل سال ۱۳۹۶ آغاز شده بود. در آن‌زمان هزینۀ ساخت این بند ۷۸ میلیون دالر اعلام شده بود، اما اکنون مقام‌ها می‌گویند که حدود ۲۰۰ میلیون دالر بر این بند هزینه شده ‌است.

آب‌گیری این بند در اول ماه دلو سال ۱۳۹۹ آغاز شد. بند کمال‌خان ظرفیت ذخیرۀ ۵۲ میلیون مترمکعب آب را دارد که می‌تواند حدود ۱۷۴ هزار هکتار زمین زراعتی را آبیاری کند. این بند نیز ظرفیت تولید ۹ میگاوات برق را دارا است.

بند کمال‌خان در سال‌های گذشته مورد حمله‌های گسترده قرار گرفته است. بر بنیاد معلومات ادارۀ امور ریاست‌جمهوری، تنها در جریان دو سال گذشته، ۳۵ مورد حملۀ تهاجمی، چریکی و انفجاری بر این بند صورت گرفته و نیز این بند در این مدت، ۱۶ بار هدف حمله‌های سلاح ثقیله قرار گرفته است.

طبق معلومات ادارۀ امور ریاست‌جمهوری، در جریان این حمله‌ها ۳۹ تن از نیروهای امنیتی کشته یا زخمی شده‌اند. ۲۸ تن از کارکنان و نگه‌بانان این بند نیز توسط طالبان به اسارت گرفته شده‌اند.

آقای غنی هنگام گشایش این بند، بر آرام‌گاه‌های نیروهای امنیتی که در جریان حمله‌ها بر بند کمال‌خان کشته شده‌اند، اکلیل گل گذاشت.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: