هم‌زمان با روز جهانی خط بریل (World Braille Day)، شماری از افراد دارای معلولیت نابینایی، با شکایت از دست‌رسی‌نداشتن به خدمات آموزشی و فرصت‌های کاری، از حکومت سرپرست خواهان افزایش حقوق ماهوار شان و فراهم‌سازی زمینه‌ی کار اند.

سیر عمری، باشنده‌ی کابل که توانایی دیدن ندارد، می‌گوید حقوق ماهوارش از سوی حکومت ۳۰۰۰ افغانی تعیین شده است که به صورت سالانه پرداخت می‌شود؛ اما به ‌گفته‌ی عمری، این پول برای رفع نیاز‌های اساسی او و اعضای خانواده‌اش بسنده نیست.

او می‌افزاید: «مشکلات معاشات نابینایان است که ۵۰ درصد آن پرداخت می‌شود و متباقی آن پرداخت نمی‌شود یا به موقع پرداخت نمی‌شود و زمانی که زمستان است، نابینایان به پول نیاز دارند که در اخیر زمستان به آن‌ها داده می‌شود.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

هم‌چنان مسئولان مؤسسه‌ی خدمات اجتماعی نابینایان افغانستان، از نبود فرصت‌های کاری برای افراد دارای معلولیت نابینایی شکایت می‌کنند و می‌گویند که حقوق ماهوار آن‌ها نیز اندک است.

احمدفرید عزیز، رییس این مؤسسه که خود نیز دچار معلولیت نابینایی است، از حکومت سرپرست می‌خواهد که در کنار افزایش حقوق ماهوار افراد دارای معلولیت، زمینه‌ی حضور فعال آن‌ها در جامعه را نیز فراهم کند.

او می‌گوید: «در قسمت بلندبردن حقوق معلولین توجه و زمینه‌ی کار به آن‌ها فراهم شود و مانند افراد سالم جامعه پذیرفته و در اداره‌ها گماشته شوند تا از استعداد شان استفاده شود.»

محمدحسین، یکی دیگر از افراد دارای معلولیت نابینایی، با شکایت از برخورد تبعیض‌آمیز جامعه با افراد دارای معلولیت نابینایی، می‌گوید به دانش‌آموختگانی که توانایی دیدن ندارند، در افغانستان زمینه‌ی کار فراهم نشده است.

او می‌افزاید: «نابینایان با مشکلات زیادی روبه‌رو اند؛ مشکلات فرهنگی، مشکلات تحصیلی و تعلیمی است و در بیش‌تر ولایت‌ها به آموزش دست‌رسی ندارند؛ تعداد زیادی روشندلانی که تحصیل کرده اند، برای شان زمینه‌ی کار فراهم نیست و از امارت اسلامی می‌خواهیم زمینه‌ی کاری را به آن‌ها فراهم کند.»

در همین حال، مسئولان در اداره‌ی تعلیمات تخنیکی و مسلکی حکومت سرپرست، می‌گویند که هم‌اکنون ۲۰ مکتب آموزش‌های ویژه برای افراد دارای معلولیت نابینایی فعال است که در آن ۹۴۰ پسر تا دوره‌ی لیسه و ۴۰۰ دختر تا صنف ششم سرگرم آموزش اند.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید 

محمدعثمان الماس، آمر اطلاعات و ارتباط عامه‌ی این اداره، می‌گوید که افراد دارای معلولیت نابینایی در این مکتب‌ها، افزون بر آموزش‌های علوم عصری، آموزش‌های حرفه‌ای مانند صنایع دستی را نیز فرا می‌گیرند.

او می‌افزاید: «اکنون در تمام کشور ما ۲۰ مرکز آموزش‌های خاص در چوکات اداره‌ی تعلیمات تخنیکی و مسلکی داریم. ما در کابل یک انستیتیوت برای روشندلان داریم؛ در هرات یک لیسه برای روشندلان داریم و در ولایت‌های دیگر مرکز آموزشی یک جا داریم از روشندلان و افراد دارای معلولیت ناشنوایی.»

۴ جنوری در ۲۰۱۸ از سوی مجمع عمومی سازمان ملل متحد به عنوان روز جهانی خط بریل نام‌گذاری شد و پس از آن، همه‌ساله از این روز به هدف افزایش آگاهی در باره‌ی اهمیت این خط به عنوان وسیله‌ی ارتباطی در تحقق کامل حقوق افراد دارای معلولیت نابینایی و کم‌بینایی گرامی‌داشت می‌شود.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: