بیماری قلب بزرگ‌ترین قاتل در جهان است و حدود یک‌پنجم مردم در کشورهای توسعه‌یافته در دوران زنده‌گی‌شان به مشکلات قلبی دچار می‌شوند. در بدترین حالت تنها راه درمان پیوندزدن است، اما به‌دلیل تعداد زیاد بیماران قلبی در مقایسه با اهدای قلب، بسیاری از بیماران باید سال‌های بسیاری منتظر بمانند.

شرکت فرانسوی کارمت برای کمک به بیماران منتظر پیوند، یک قلب کاملاً مصنوعی ساخته است؛ دستگاهی که می‌تواند تا زمان پیداشدن اهداکنندۀ قلب، جای‌گزین قلب بیمار شود. این قلب مصنوعی که شبیه قلب انسان است، ۴ کیلوگرام وزن دارد و با دو باتری مجهز است که می‌تواند انرژی مورد نیاز دستگاه را برای چهار ساعت تأمین کند.

این دستگاه با حس‌گرهایی مجهز است که می‌توانند فشار خون را تشخیص دهند و الگوریتمی جریان خون را در زمان واقعی کنترل می‌کند. استیفن پیت، مدیر اجرایی شرکت کارمت می‌گوید: «این مثل قلب انسان کار می‌کند. وقتی بیمار قدم می‌زند، جریان خون افزایش می‌یابد و در زمان استراحت، جریان خون ثابت و پائین است.»

برای کاهش خطرات واکنش‌های جانبی، بخش‌هایی از این دستگاه که با خون بیمار در تماس است، از موادی ساخته شده است که با بدن انسان سازگاری دارد. پیت می‌گوید، زمانی که این دستگاه از طریق جراحی پیوند زده شد، دیگر به تعمیر و نگه‌داری نیازی ندارد.

آماده برای ارایه به بازار

۱۹ بیمار تاکنون این دستگاه را در دورۀ آزمایش دریافت کرده‌اند و شرکت کارمت در ماه دسامبر تصدیق‌نامۀ فروش این دستگاه در اتحادیۀ اروپا را دریافت کرد. این شرکت ماه گذشته مجوز شروع مطالعۀ امکان‌سنجی برای تأیید از سازمان غذا و داروی آمریکا را نیز دریافت کرد.

سلام‌وطندار را در اینستاگرام دنبال کنید

شرکت کارمت امیدوار است تا پایان ماه جون فروش قلب مصنوعی‌اش را در آلمان شروع کند. هدف پیت این است این شرکت که تا پایان سال ۲۰ قلب مصنوعی بسازد و هر کدام را در ازای ۱۹۰ هزار دالر در اختیار شفاخانه‌ها قرار دهد. طرح کنونی این قلب مصنوعی برای مردان مناسب است؛ اما برای بسیاری از بانوان خیلی بزرگ است.

شرکت کارمت در سال ۲۰۰۸ ایجاد شد؛ اما آلن کارپنتر، جراح فرانسوی کار روی قلب مصنوعی این شرکت را ۲۵ سال پیش شروع کرده بود. این شرکت اکنون ۱۹۰ کارمند دارد و حدود ۳۰۰ میلیون دالر بودجه دریافت می‌کند.

مارتین کووی، پروفسور قلب و عروق در دانشگاه امپریال کالج لندن می‌گوید، برای دهه‌ها پژوهش‌ها برای ایجاد یک پمپ مکانیکی که بتوان آن را جای‌گزین قلب کرد، جریان داشت. تلاش‌های قبلی به گونۀ مکرر سبب سکتۀ مغزی، لخته‌شدن خون و عفونت می‌شد، اما موادی به‌کار گرفته‌شده توسط کارمت گامی در مسیر درست است.

او می‌گوید: «این طرح فکر جالبی‌ست، زمان نشان خواهد داد… اما من ایدۀ آنان را دوست دارم.»

دستگاه‌های دیگر

براساس پیش‌بینی‌های «آی‌دی تیک‌ای‌اکس» که یک شرکت تحقیقاتی در زمینۀ بازار است، فناوری‌های بیماری‌های قلبی عروقی تا سال ۲۰۳۰ میلادی ۴۰ میلیارد دالر ارزش خواهد داشت.

قلب‌های کامل مصنوعی دیگر در حال ساخت است، اما تنها دستگاهی که اکنون در بازار موجود است، دستگاهی‌ست که توسط سیکاردیا در آریزونا تولید شده است. این دستگاه به‌‎جای تنظیم‌شدن خودکار با فعالیت بدنی بیمار دارای ضربان ثابت است.

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

کورویف، دیگر شرکت فرانسوی در حال ساخت دستگاهی‌ست که برای افراد با مشکلات قلبی خفیف‌تر مناسب است. این دستگاه به‌جای جای‌گزینی کامل قلب، به آن کمک می‌کند که خون را از یکی از دهلیزهایش به بدن پمپ کند.

دستگاهی برای زنده‌گی

هرچند شرکت‌های کارمت و کورویف، در گام نخست دستگاه‌های‌شان را به‌عنوان اقدام‌های موقت برای بیماران منتظر عمل پیوند به بازار عرضه می‌کنند، اما هدف بلندمدت هر دو شرکت ساخت دستگاه‌هایی برای کاربرد دایمی‌ست.

پیت می‌گوید: «دورنمای این دستگاه استفاده برای زنده‌گی‌ست، اما این به‌معنای جمع‌آوری داده‌ها در بلندمدت است. بنابر این، نیاز به زمان بیش‌تر است.»

کووی از این‌که شرکت‌ها روی‌کردهای جدید را آزمایش می‌کنند، خرسند بوده و معتقد است که افراد بسیاری می‌توانند از این مزایا بهره‌مند شوند. او می‌گوید: «به نظر من، ما می‌توانیم به مرحله‌یی برسیم که صادقانه به بیماران بگوییم که مشکل شما به همان اندازه که با پیوند حل می‌شود، به همان پیمانه این پمپ‌های مکانیکی حلال مشکل‌تان است.»

منبع: سی‌ان‌ان

برگردان: علی احمدی

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: