افزایش ناداری و کسادشدن بازار کار در بخش‌های مختلف فعالیت‌های خردوبزرگ اقتصادی در نزدیک به دو سال گذشته، فعالیت سالن‌های عروسی در شهر کابل را نیز به گونه‌ی جدی متأثر کرده است.

مسئولان شماری از سالن‌های عروسی در کابل، می‌گویند که مشتری‌های شان در مقایسه با دوره‌ی جمهوری، ۶۰ درصد کاهش یافته است. جمشید نظری، مدیر سالن عروسی هم‌سفر در تایمنی شهر کابل که بیش از ۱۵ سال می‌شود فعالیت دارد، به سلام‌وطندار می‌گوید که این سالن در دوره‌ی جمهوری در هر شب، از دو محفل پذیرایی می‌کرد؛ اما در نزدیک به دو سال گذشته، در بعضی هفته‌ها حتا یک محفل هم ندارد. او، می‌افزاید: «کار‌وبار نسبت به جمهوریت، چندان خوب نیست به دلیل این که وقتی کار مردم خوب باشد، شغل و اشتغال به مردم باشد، کار ما هم به رویت اقتصاد مردم خوب می‌باشد. وقتی مردم درآمد نداشته باشد، معلوم‌دار کار هتل‌داری هم تعریف ندارد.»

در این گزارش با مسئولان ۱۰ سالن عروسی در شهر کابل، گفت‌وگو شده است که همه‌ی آن‌ها، کاهش شمار مهمانان محفل و بلند‌بودن بهای مواد خوراکی نسبت به دوره‌ی جمهوری را دلیل کاهش درآمد شان عنوان می‌کنند. احمدفهیم نوری، مدیر سالن ‌عروسی قصر صفا در دشت‌برچی شهر کابل، می‌گوید: «در دوره‌ی جمهوری، محفل‌های زیاد ما تا سرحد سه هزار نفر مهمان بود؛ ولی حالا این رقم به پانزده صد نفر رسیده.»

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

اتحادیه‌ی هتل‌داران شهر کابل نیز، می‌گوید که در چند سال گذشته، حجم کار سالن‌های عروسی کاهش چشم‌گیری داشته است. محمدنادر قرغه‌یی، رییس این اتحادیه،‌ به سلام‌وطندار می‌گوید: «نسبت به سال‌های گذشته، اکنون کار تالارهای عروسی بسیار ضعیف شده. علت آن‌ هم بحران کرونا، فقر و بی‌کاری مردم است که سبب تغییر کاروبار تالارهای عروسی شده است.»

در بیش از یک دهه‌ی گذشته، افرادی که تصمیم برگزاری محفل‌های عروسی را داشتند، کوشش می‌کردند بر اساس توانایی مالی شان، بهترین سالن عروسی را انتخاب کرده و مهمانان زیادی را نیز به محفل شان دعوت کنند؛ اما به دلیل بحران اقتصادی در دو سال گذشته، بخش زیادی از شهروندان، توانایی برگزاری محفل عروسی در سالن‌های مجلل را از دست داده و برگزاری سنتی محفل‌ در خانه را انتخاب می‌کنند. حارث نیازی، باشنده‌ی قصبه‌ی شهر کابل که سه ماه پیش، محفل عروسی‌اش را در خانه برگزار کرده، می‌گوید: «من و نامزدم، تصمیم گرفته بودیم تا در هتل عروسی ما را بگیرم؛ اما بعد از سقوط نظام، بی‌کار شدم و نتوانستم پول عروسی در هتل را برابر کنم. به همین خاطر، با فامیل نامزدم حرف زدم و عروسی را دَ خانه گرفتیم.»

هشت تن از ۱۰ مسئول سالن‌های عروسی که با سلام‌وطندار مصاحبه کرده اند، منع پخش موسیقی در سالن‌های عروسی را یکی از علت‌های دیگر کاهش برگزاری محفل در این سالن‌ها عنوان کرده است. اسد‌الله، مسئول سالن عروسی کاخ سلیمان در چهارراه میدان هوایی شهر کابل، می‌گوید که بیش‌تر شهروندان به دلیل منع پخش موسیقی در سالن‌های عروسی، از انتخاب این سالن‌ها برای برگزاری محفل شان خوداری می‌کنند. «محفل‌داران دیدگاه متفاوت دارند، برخی قبول می‌کنند؛ اما تعدادی زیادی به خاطر همین قیودات، محفل شان را واگذار نمی‌کنند و ترجیع می‌دهند محفل شان را در خانه‌های شان برگزار کنند.»

وزارت امر‌به‌معروف و نهی‌ازمنکر امارت اسلامی، در ۱۴ میزان ۱۴۰۰، محدودیت‌هایی را بر سالن‌های عروسی وضع کرد که یکی از آن، منع اجرای موسیقی زنده و پخش موسیقی در محفل‌ها بود.

مریم، باشنده‌ی کارته‌ی نو شهر کابل که چند ماه پیش، محفل عروسی برادرش در خانه برگزار شده، می‌گوید که منع پخش موسیقی در سالن‌های عروسی، باعث شده که محفل شان را در خانه برگزار کنند. «امروز هر جوان باشد یا بچه، یک آرزو دارد که عروسی‌اش به بهترین رقم صورد بگیرد. وقتی در تالار رفتیم، گفتند که موسیقی زنده ممنوع است، کمره‌من طبقه ذکور اجازه نیست؛ باز فکر کردیم، وقتی آدم نتواند از محفل خود لذت ببرد، بهتر است محفل خود را در خانه بگیریم ،به هر رقم خواست خود ماست.»

در سوی دیگر، پایین‌آمدن میزان درآمد سالن‌های عروسی، شماری از سالن‌داران را واداشته که شمار کارمندان و مینوی غذایی شان را کاهش دهند. نُه تن از ده مسئول سالن‌های عروسی که با آن‌ها گفت‌و‌گو شده، می‌گویند که به دلیل کاهش درآمد ماهانه‌ی شان، یا ناتوانی در پرداخت معاش کارمندان، بخشی از کارمندان شان را برکنار کرده اند. عزیز‌الله قادری، مسئول سالن عروسی زمرد شاهی در چهاراه‌ تایمنی شهر کابل، می‌گوید: «پرسنل ما کاملاً کم شده. اکنون ما پرسنل ثابت نداریم. هر وقت محفل داشتیم، پرسنل کمکی می‌گیرم؛ در حالی که در گذشته، ما کارمند ثابت داشتیم و بیش از ۸۰ نفر کارمند داشتیم.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

پیش از روی‌کارآمدن امارت اسلامی، سالن‌های عروسی در شهر کابل در کنار ایجاد دیگر سهولت‌ها، با آماده‌کردن غذاهای متفاوت تلاش می‌کردند مشتری‌های ‌شان را افزایش دهند؛ اما در کنار کاهش شمار محفل‌ها، بلند‌بودن بهای مواد غذایی، آماده‌کردن غذاهای متفاوت برای سالن‌داران دشوار شده است. از میان ۱۰ سالنی که با آن مصاحبه شده، مسئول سه سالن، گفته اند که مینوی غذایی شان را نسبت به گذشته، کاهش داده اند. محمدمحفوظ نبی، مسئول سالن عروسی تاج‌محل در ناحیه‌ی چهارم شهر کابل، می‌گوید: «در گذشته شش نوع مینوی غذایی داشتیم؛ ولی به دلیل بلند‌بودن قیمت مواد غذایی و تغییر شرایط، مینوی غذایی خود را چهار نوع کردیم.»

شش تن از گفت‌وگوشوندگان، می‌گویند که حاضر اند از محفل‌های کوچک شهروندان نیز پذیرایی کنند. حیات‌الله، مدیر تالار عروسی «مجلل» در دهمزنگ کابل، می‌گوید: «اکنون اگر یک محفل پنجاه‌نفری هم باشد، می‌گیرم، هر محفل‌داری که می‌آید ما هم‌راه شان بی‌نهایت مراعات می‌کنیم، چه ‌کنیم چاره نیست، کاری شود که کار مردم راه بیفتد و هم خرج همین چند نفر پرسنل که این‌ جا کار می‌کند برآید.»

بر اساس آمار اتحادیه‌ی هتل‌داران شهر کابل، اکنون ۱۳۶ سالن‌ عروسی در شهر کابل فعالیت دارد که شش سالن آن، پس از روی‌کارآمدن امارت اسلامی به فعالیت آغاز کرده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: