پس از هشدارهای نهادهای بینالمللی از پیامد منفی محدودیتهای وضعشده بر زنان از سوی امارت اسلامی، دفتر همآهنگکنندهی کمکهای انساندوستانهی سازمان ملل متحد (اوچا)، گفته است که افغانستان در سال روان میلادی به چهار میلیارد و ۶۰۰ میلیون دالر کمک انساندوستانه نیاز دارد.
دفتر همآهنگکنندهی کمکهای انساندوستانهی سازمان ملل متحد، افزوده است که در ابتدا، ۲۸ میلیون و ۳۰۰ هزار شهروند افغانستان به کمکهای انساندوستانه نیاز دارند.
در همین حال، عبدالرحمان حبیب، سخنگوی وزارت اقتصاد، با تأیید وجود فقر در کشور میگوید که آمار و گزارشهای سازمانهای بینالمللی از وضعیت بشری در افغانستان، مورد تأیید حکومت نیست.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
او میافزاید: «آماری را که نهادهای بیرونی پخش میکنند، نتایج سرویها و یافتههای دفترها و سازمانهایی است که خود شان در این راستا کار میکنند؛ اما این آمار رسمی و قابل اعتبار نیست و ما این را تأیید نمیکنیم. از تحلیلهای اقتصادیای که انجام شده، چون در آغاز سال ۲۰۲۳ قرار داریم، وضعیت اقتصادی در ۲۰۲۳ در مقایسه با یک سال پیش، بهبود یافته است.»
از سویی هم، بهمن یوسفی، استاد دانشگاه و پژوهشگر مسائل اقتصادی، میگوید که آمار اوچا و سازمان ملل متحد، بسیار دقیق و مبتنی بر تحقیق است.
او میافزاید: «وقتی که سازمان ملل متحد آمار میدهد، بر اساس یک بررسی و سروی آمار میدهد. سازمانهای بینالمللی هیچ گاهی بدون سروی دقیق، آمار بیرون نمیدهند. در سال ۲۰۲۳ اگر ما برنامههای خوبی نداشته باشیم به ویژه در قسمت کار و آموزش زنان بیشتر توجه نکنیم، از دیدگاه من سال دشوارتری را پیشرو داریم.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
با این حال، تاجمحمد تلاش، آگاه مسائل اقتصادی، میگوید که آمار اوچا، آماری احتمالی است. او میافزاید: «نگرانیای را که اوچا به تصویر کشیده یا گزارش تهیه کرده، گزارش احتمالی است؛ یعنی ما در فقر زندگی میکنیم، اکثریت نه بل اقلیت. اقلیت به این معنا که تا دوونیم یا سه میلیون نفر واقعاً با فقر شدید روبهرو اند و مشکلات خود را دارند.»
این در حالی است که پس از رویکارآمدن امارت اسلامی، دامنهی ناداری در افغانستان گسترش و نیازمندی به کمکهای انساندوستانه افزایش یافته که بازداشتن زنان از کار در مؤسسههای غیردولتی داخلی و خارجی، به ادامهی آن کمک بیشتری کرده است.