دفتر همآهنگکنندهی کمکهای انساندوستانهی سازمان ملل متحد (اوچا)، به تازگی در گزارشی گفته است که افغانستان نخستین کشور در جنوب آسیا و دومین کشور در جهان است که بیشترین آوارگان داخلی را دارد.
این نهاد، افزوده که اکنون از هر هفت شهروند افغانستان، یک تن در داخل کشور شان آواره است و شمار آوارگان داخلی در این کشور به شش میلیون و ۳۰۰ هزار تن میرسد. در بخشی از این گزارش آمده است: «اکنون ۶.۳ میلیون تن یعنی از هر هفت افغان یک تن با جابهجایی طولانیمدت مواجه استند. بسیاری از آنها خانههای خود را ترک کرده اند.»
اوچا، خشکسالی طولانیمدت، فقر، رویدادهای طبیعی و تغییرهای آبوهوایی را، از علتهای اصلی بیجاشدن شهروندان افغانستان در داخل، عنوان کرده است.
همزمان با این، شماری از بیجاشدگان داخلی، میگویند که خشکسالی و رویدادهای طبیعی آنها را ناچار به ترک محل اصلی زندگی شان کرده است.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
صالحمحمد، باشندهی هلمند، میگوید که بیجاشدن از محل اصلی زندگیاش او را با مشکلات بیشتر روبهرو کرده است. او میافزاید: «در گذشته در ولسوالی بودیم و در آن جا آب بود. زراعت ما؛ باغهای ما؛ زمینهای ما هم خوب حاصل داشتند، همین که آبها خشک شد کل چیز را از دست دادیم، حالا در یک منطقهی دیگر آمدهایم، کار و روزگار نیست؛ سرگردان استیم.»
گلمحمد، دیگر باشندهی هلمند که به تازگی بیجا شده، میگوید: «باشندهی ولسوالی نوزاد استم؛ سه یا چهار ماه میشود به شهر لشکرگاه آمدهایم، خشکسالی بود این جا آمدیم زمینهای ما خشک شد، مجبور شدیم کوچ کنیم.»
افزون بر بیجاشدگان داخلی، بازگشت شهروندان افغانستان از ایران و پاکستان نیز، سبب شده که شمار بیجاشدگان در افغانستان افزایش یابد.
عبدالرحمان، شهروند افغانستان که چندی پیش از پاکستان بازگشته است، میگوید: «زندگی بسیار سخت است؛ هیچ کاری نیست و وضع اقتصادی خیلی خراب است. برای بیماران ما تداوی و سهولتها نیست، ما با مشکلات زیاد روبهرو استیم.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
این بیجاشدگان، از حکومت سرپرست میخواهند که به مشکلات شان رسیدگی و زمینهی زندگی در مکانهای دایمی را به آنها فراهم کند.
با این حال، وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان، میگوید که اکنون دو میلیون شهروند افغانستان در داخل آواره اند و تلاشها برای رسیدگی به وضعیت بیجاشدگان داخلی و بازگشتکنندگان از کشورها، ادامه دارد.
عبدالمطلب حقانی، سخنگوی این وزارت، میگوید: «تمام افرادی که به دلیل درگیریها و ناامنیها بیجا شده اند، به سه میلیون تن میرسید که در این دو سال یک میلیون شان به مناطق شان جابهجا شده اند. در هر ولایت بیجاشده داریم؛ ولی زیادتر شان در کابل است.»
حقانی، میافزاید که تنها در سه ماه پسین ۹۰۰ هزار تن از ایران و پاکستان به افغانستان بازگشته اند.
این در حالی است که دفتر همآهنگکنندهی کمکهای انساندوستانهی سازمان ملل متحد (اوچا)، پیشبینی کرده است که در ۲۰۲۴ یک میلیون و ۴۶ هزار تن دیگر نیز، از ایران و پاکستان به افغانستان باز خواهند گشت.