در این اواخر انتقادها دربارۀ فروش و بهای معادن افزایش یافته است. وزارت معادن و پترولیم بهای یک تُن زغال‌‎سنگ را از ۹۰ دالر به ۲۰۰ دالر افزایش داده است.

باوجود این‌که مسئولان شرکت‌های صادرکنندۀ زغال‌سنگ افغانستان به پاکستان، می‌گویند که با افزایش قیمت‌ها روند انتقال زغال‌سنگ با مشکل روبه‌رو شده است، اما آنان منتظر جانب پاکستانی‌اند تا براساس نرخ جدید با آنان قرارداد کند.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

نصیراحمد نوری، مسئول یکی از شرکت‌های صادرکنندۀ زغال‌سنگ می‌گوید که آنان امیدوار اند براساس نرخ جدید تجارت را آغاز کنند و بتوانند زغال‌سنگ را به پاکستان صادر کنند.

او می‌افزاید که استخراج زغال‌سنگ به‌طور مسلکی انجام نمی‌شود و روند استخراج را افراد غیرمسلکی به پیش می‌برند که در نتیجه مقدار زیادی از زغال‌سنگ ضایع می‌شود.

نصیراحمد نوری می‌گوید: «افراد مسلکی نیستند. تنها کارگران شرکت شمال مومند به‌طور حرفه‌یی کار می‌کردند. اکنون تمام افراد غیرمسلکی هستند. ضایعات زیاد است. اگر ۳۰ درصد استخراج درست باشد، ۷۰ درصد آن ضایعات دارد.»

در همین حال، عبدالباقی رحمانی، استاد دانشکدۀ جیولوجی و معدن دانشگاه کابل می‌گوید که نگرانی‌ها دربارۀ استخراج معادن افغانستان به‌جاست.

به گفتۀ او، افراد غیرمسلکی مشغول استخراج معادن‌اند و این افراد استخراج را نه بر مبنای معیارهای جهانی که براساس روش‌های سنتی انجام می‌دهند و این روش هم به اقتصاد کشور آسیب می‌زند و هم زنده‌گی کارگران معادن را با خطر روبه‌رو می‌کند.

عبدالباقی رحمانی می‌افزاید: «صدها مشکل دارد. از بُعد امنیتی زنده‌گی معدنچیان در خطر است، نمی‌توانند استخراج را به‌طور مسکلی و معیاری انجام دهند. در بُعد اقتصادی معادن برای آینده خیلی خطرناک می‌شوند و رگه‌ها پس از حفاری دوباره چپه می‌شوند که برای استخراج دوباره به سرمایۀ بسیاری نیاز دارد.»

با این حال، عصمت‌الله برهان، سخنگوی وزارت معادن و پترولیم، استخراج زغال‌سنگ به‌طور غیرمسلکی و داشتن ضایعات را رد می‌کند. او می‌افزاید که براساس معلومات جدیدی که امروز به‌دست آورده، معدن جدیدی کشف شده که براساس اطلاعات اولیه دارای ۵۰ میلیون تُن زغال‌سنگ است؛ اما او نامی از منطقه‌یی که در آن معدن جدید کشف شده است، نبرد.

سخنگوی وزارت معادن و پترولیم می‌گوید: «این خبر را کاملا رد می‌کنم که ما این معادن را به افرادی داده باشیم که آنان مقدار ضایعات را این‌قدر بالا برده باشند.»

این در حالی‌ست که مقام‌های پاکستانی چند روز پیش گفته بودند که می‌خواهند واردات زغال‌سنگ از افغانستان را افزایش دهند و از این طریق می‌توانند سالانه بیش از ۲ میلیارد دالر سود ببرند.

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

مقام‌های پاکستانی افزوده بودند که می‌خواهند زغال‌سنگ را با روپیۀ پاکستانی وارد کنند، اما کارشناسان مسائل اقتصادی افغانستان ابراز نگرانی می‌کنند و می‌گویند که اگر زغال‌سنگ به روپیۀ پاکستانی صادر شود، روی ارزش افغانی تأثیر منفی می‌گذارد.

آنان تأکید می‌کنند که برای جلوگیری از بی‌ثباتی ارزش افغانی تجارت با دیگر کشورها باید به دالر یا هم افغانی انجام شود.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: