مسئولان ریاست معارف پکتیا میگویند، با آنکه در این اواخر موانع از سر راه آموزش دختران برداشته شده، اما از میان ۱۴ ولسوالی در ۷ ولسوالی این ولایت هیچ دختری از مکتب فارغ نشده است.
بر بنیاد معلومات ریاست معارف پکتیا، در حال حاضر در ۸۸ مکتب در این ولایت بیش از ۷۰ هزار دختر سرگرم فراگیری آموزشاند. مسئولان ریاست معارف پکتیا میگویند، از ۸۸ مکتب دخترانه، ۱۶ مکتب عالی، ۹ متوسطه و باقیماندۀ آن مکتبهای ابتدایی است.
آنان میگویند که از چند سال به اینسو به شمول گردیز، مرکز ولایت پکتیا دختران در ولسوالیهای احمدآبا، سیدکرم، میرزکه، اریوبزازی، سمکنی و پتان از مکتب فارغ شدهاند، اما در ولسوالیهای زرمت، وزیزدران، گردهسیلی، شواک، جانیخیل و لجهمنگل دختران نتوانستهاند تا صنف دهم درس بخوانند.
روحانیه سحر، معاون تدریسی ریاست معارف پکتیا به سلاموطندار میگوید، در حال حاضر نیز در بسیاری از ولسوالیهای این ولایت موانع فراراه آموزش و پرورش دختران وجود دارد. بانو سحر، محدودیتهای فرهنگی در برخی از بخشهای پکتیا و وضعیت بد امنیتی را علتهای اصلی نرفتن دختران به مکتب عنوان میکند.
مسئولان کمیسیون مستقل حقوق بشر در پکتیا آموزش و پرورش دختران را حق بشری آنان میخوانند و میگویند، مردم برای آیندۀ بهتر باید در بخش آموزش و پرورش همکاری کنند.
زرمینه شمس، عضو کمیسیون حقوق بشر حوزۀ جنوب شرق میگوید، با آنکه در مقایسه به گذشته علاقهمند مردم به فراگیری دانش بیشتر شده، اما هنوز هم برخی موانع فراراه آموزش دختران وجود دارد.
بصیره مصور، باشندۀ پکتیا میگوید، برخورد دوگانۀ خانوادهها با زنان و دختران سبب میشود که شماری از دختران از آموزش باز بمانند.
با این همه مسئولان ریاست معارف پکتیا، برای فراهمکردن بهتر آموزش دختران ۷۵۰ آموزگار بانو را استخدام کردهاند و در نظر دارند تا آموزگاران بیشتری را استخدام کنند.