تأمین حقآبهی ایران از رودخانهی هیرمند، خواست دایمی ایران از افغانستان است که بار دیگر از سوی حسن کاظمی قمی، سفیر و نمایندهی ویژهی ایران برای افغانستان، در دیدار با امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه، ابراز شده است.
حسن کاظمی قمی، سفیر جدید ایران برای افغانستان، در این دیدار در کنار تأکید بر تأمین حقآبهی کشورش از رودخانهی هیرمند، پیشنهاد کرده است که آب افغانستان، باید به گونهی درست مدیریت و از ضایعشدن آن پیشگیری شود.
ضیااحمد تکل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه، در این باره میگوید: «وزیر امور خارجه موقف امارت اسلامی بر حقآبهی ایران را واضح کرد و گفت که ما به معاهدهی ۱۳۵۱ متعهد هستیم، اما میزان اندک باران باعث کمبود آب شده و این یک عذر واقعی است.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
به دنبال تحولات سیاسی پسین و بازگشت امارت اسلامی به قدرت در افغانستان، ایران از نخستین کشورهایی بود که تعامل متعادل را با حکومت کنونی در پیش گرفت که به باور آگاهان، یکی از انگیزههای حکومت ایران در این راستا، رسیدن به اطمینان از تأمین حقآبهی این کشور از رودخانهی هیرمند توسط امارت اسلامی بود.
با این حال، در کمتر از یکونیم سال گذشته، حکومت ایران بارها خواهان تأمین حقآبهاش از رودخانهی هیرمند از سوی امارت اسلامی شده؛ خواستی که تا کنون به آن دست نیافته است.
امارت اسلامی نیز همواره تأکید کرده که خشکسالی و کمبود آب، دلیل نرسیدن حقآبهی ایران به این کشور است.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
محبوب محق، آگاه روابط بینالملل، میگوید: «رویکارآمدن امارت اسلامی امیدواریها را به ایران زیاد کرده بود که بتواند روابط بهتری داشته باشد و این مسائل را حل بکنند؛ اما متأسفانه مسائل میان افغانستان و ایران حل نشده و حتا جلسه و برنامهای هم برای حل این مسئله و تعیین حقآبه روی دست گرفته نشده است.»
در سوی دیگر، نورالرحمان ثاقب، دیگر آگاه روابط بینالملل، نیز میگوید: «حلشدن مسئلهی حقآبه نیازمند یک حکومت متداوم است. اگر یک حکومت متداوم در افغانستان باشد، شاید این موضوع تا جایی حل شود.»
آگاهان میافزایند که با توجه به تغییرهای آبوهوایی و وضعیت محیطزیستی افغانستان و ایران، حلنشدن بحث حقآبه میان دو کشور، با گذر زمان میتواند به مسئلهی جدی در روابط دوجانبه بدل شود.