سفارت افغانستان در اسلامآباد و اتاق مشترک تجارت و صنایع افغانستان و پاکستان، میگویند که از شش روز به این سو، پاکستان خلاف قرارداد تجارت و ترانزیت میان دو کشور، بر اموال تجاری_ترانزیتی افغانستان، محدودیتهایی وضع کرده که سبب شده است در روزهای پسین، بیش از یک هزار کانتینر کالای تجارتی افغانستان در بندر کراچی گیر بماند.
نقیبالله صافی، رییس اتاق مشترک تجارت و صنایع افغانستان و پاکستان، به سلاموطندار میگوید که طرف پاکستانی با وضع تعرفه بر کالاهای تجارتی افغانستان و حتمیشدن دادن تضمین و ایجاد فهرست ممنوعه، روند ترانزیت کالاهای تجارتی افغانستان را با مشکل روبهرو کرده است.
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
او میافزاید: «جانب پاکستان، ۲۱۲ قلم اقلام ترانزیتی که از راه کراچی به افغانستان ترانزیت میکردیم، آن را در فهرست منفی گرفته و بند کرده است. اموال دیگر را هم که از راه کراچی به افغانستان میآمد، ۱۰ درصد به نام فیس تعرفه تعیین کردند. این غیرقانونی و ضرر به تاجر و سکتور خصوصی است. روزمره ۲۰۰ تا ۳۰۰ کانتینر میآید، از بندر کراچی.»
سرداراحمد شکیب، سرپرست سفارت افغانستان در اسلامآباد، میگوید که ادامهی محدودیتهای تازهی پاکستان بر ترانزیت کالاهای تجارتی افغانستان، به روابط تجاری میان دو کشور آسیب میزند.
او میافزاید: «اخیراً جانب پاکستانی مشکلات مختلفی را برای ترانزیت افغانستان ایجاد کرده است، مثال، ممنوعیت بر ترانزیت چای سیاه، تایر، لوازم آرایشی، منسوجات، کالاهای خانگی و سایر کالاها وضع کرده است. ما در تماس استیم با جانب پاکستانی تا این این محدودیتها برطرف شود.»
در همین حال، نصیر رنجبر، آگاه مسائل اقتصادی، میگوید که دوام محدودیتهای تازهی پاکستان بر ترانزیت کالاهای تجارتی افغانستان، سبب افزایش قیمتها و کمبود کالاها در بازارهای افغانستان، خواهد شد.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
او میافزاید: «یقینا کالاهایی که از راه بندر کراچی ترانزیت میشد، توقف آن تأثیر منفی بزرگ دارد. یکی کمبود اموال را به میان میآورد و قیمتها را در بازار به میان میآورد و این اقتصاد و منافع مردم ما را صدمه میزند. نیاز است اینها از راه گفتوگو باید حل و برطرف شود.»
افغانستان و پاکستان توافقنامهی تجارت و ترانزیت را در ۲۰۱۰ در زمان حکومت حامد کرزی، رییسجمهور پیشین افغانستان، امضا کردند که روند تجارت و ترانزیت افغانستان با پاکستان در سالهای پسین بر اساس همین توافقنامه جریان داشت.