عصمتالله برهان، سخنگوی وزارت معادن و پترولیم میگوید که قرارداد ۲۰ معدن کوچک که توسط حکومت پیشین منعقد شده بود، پس از اصلاحات، دوباره به قراردادکنندههای آن سپرده شده است.
او میافزاید که کار ۱۹ معدن بزرگ برای اعلان و داوطلبی آماده و روند اعلان ۱۶ معدن کوچک نیز تکمیل شده است و به دواطلبی سپرده خواهد شد. آقای برهان اطمینان میدهد که امارت اسلامی از استخراج و انتقال مواد معدنی بهطور خودسرانه، جلوگیری کرده است.
به گفتۀ سخنگوی وزارت معادن و پترولیم، از این پس قرارداد استخراج معادن تنها به شرکتهایی داده میشود که ماشینآلات پروسس آن را داشته باشند، تا زمینۀ کار برای مردم فراهم شود. او میگوید که با این روش، کشورهای خارجی نمیتوانند مواد معدنی افغانستان را بهنام خود صادر کنند.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
عصمتالله برهان میگوید: «پیش از اینکه قرارداد معدن بهدست بیاورید، باید اول ماشینآلات وارد کنید. پس از آن قرارداد به شرکتی داده میشود که مراحل پروسس را در داخل کشور انجام دهد.»
سخنگوی وزارت معادن و پترولیم میافزاید که همزمان با رویکارآمدن امارت اسلامی، شرکت «امسیسی» چین و مقامهای چینی آمادهگی نشان دادند تا قرارداد مس عینک را که با حکومت پیشین انجام داده بوند، عملی کنند.
او میگوید که در اواخر ماه حمل یا اوایل ماه ثور سال آینده یک هیأت چینی بهمنظور گفتوگو در این مورد، به کابل سفر خواهد کرد. او بر عملیکردن ۴ شرطی که از سوی حکومت پیشین به شرکت «امسیسی» پیشنهاد شده بود، تأکید میکند.
آقای برهان میگوید: «پروسس باید در افغانستان انجام شود تا به شمار زیادی از شهروندان زمینۀ کار فراهم شود. دوم اینکه ایستگاه تولید ۴۰۰ مگاوات برق نیز باید ایجاد شود و جادهیی که آنان قبول کرده بودند، نیز باید ساخته شود و همینطور ساخت ریل. اگر آنها این شرایط را بپذیرند، از طرف امارت اسلامی به آنان اطمنیان داده میشود.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
در همین حال، شماری از آگاهان مسائل اقتصادی روند آغاز استخراج معادن را به سود کشور میدانند، اما میافزایند که این روند باید شفاف باشد. شهابعلی شهاب، از آگاهان مسائل اقتصادی میگوید که در وضعیت کنونی زمینه برای استخراج معادن بزرگ فراهم نیست و در این مورد باید از احتیاط کار گرفته شود.
او میافزاید: «فکر نمیکنم که در این مرحلۀ تاریخ به سود افغانستان تمام شود. با توجه به اینکه روابط با برخی از کشورها خوب نیست و مشکلات امنیتی نیز وجود دارد، بنابر این استخراج معادن در این شرایط مشکلساز خواهد بود.»
این اظهارات در حالی مطرح میشود که براساس گزارشها، افغانستان از نظر داشتن معادن و منابع طبیعی یکی از غنیترین کشورهای جهان بهشمار میرود.