مسئولان در وزارت صحت عامه، میگویند که سالانه ۷۵ هزار تن در سراسر افغانستان، به بیماری توبرکلوز (سل) مبتلا میشوند که در سال روان میلادی، رقم مبتلایان به توبرکلوز، سه درصد افزایش یافته است.
شرافت زمان، سخنگوی این وزارت، میگوید: «بر اساس آماری که نزد ما است، شمار مبتلایان به توبرکلوز، سه درصد افزایش یافته است. بیشتر این بیماران زنان اند که تقریباً ۵۶ درصد را تشکیل میدهد. در بخش درمان این بیماری، در ۳۴ ولایت ۸۵۰ مرکز برای تشخیص توبرکلوز موجود است که به بیماران خدمات ارائه میکند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
در همین حال، مسئولان در شفاخانهی افغان-جاپان، میگویند که روزانه نزدیک به ۸۰ بیمار مبتلا به توبرکلوز، برای درمان به این شفاخانه مراجعه میکنند که بیشتر شان زنان اند. رحمتالله وزیری، سرطبیب شفاخانهی افغان-جاچان، به سلاموطندار میگوید: «در یک ماه پسین، ما متأسفانه دو مورد واقعهی فوتی داخل شفاخانه داشتیم که یک زن و یک مرد بود. هماکنون، ۳۶ بیمار در بخش توبرکلوز بستری داریم. داروهایی که برای این بیماران داده میشود، دو گونه است؛ یکی برای بیمارانی است که شش ماه و دیگر برای بیمارانی است که تا ۱۸ ماه زیر درمان قرار میگیرند. بهای این داروها زیاد است.»
از سویی هم، برخی از بیماران مبتلا به توبرکلوز که از ولایتهای مختلف برای درمان به کابل آمده اند، از حکومت میخواهند که زمینهی درمان این بیماری را در ولایتهای شان فراهم کند.
عارف ۴۰ ساله، باشندهی غزنی که نزدیک به هفت ماه پیش به بیماری توبرکلوز مبتلا شده است، میگوید که به دلیل دسترسینداشتن به امکانهای درمانی در غزنی، ناچار شده برای درمان به کابل بیاید. او که اکنون در شفاخانهی افغان-جاپان بستری است، میگوید: «هنگامی که به کابل آمدم، مرا در این جا بستری کردند. امکانات این جا خوب است، صبح و شام به ما دارو میدهند و ما را به موقع معاینه میکنند. از داکتران راضی هستم و امیدوارم همهی بیماران خوب شوند.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
پزشکان، میگویند که بیماری توبرکلوز، در اثر انتقال نوعی باکتریا از طریق سیستم تنفسی و رعایتنکردن بهداشت فردی، در فرد به وجود میآید. محمدمنیر، پزشک در شفاخانهی افغان-جاپان، میگوید: «هنگامی که فرد به این بیماری مبتلا میشود، درست تشخیص نمیشود. آنان از انتیبیوتیک استفاده میکنند که با آن خوب نمیشوند. بیمار باید معاینههای مشخص را انجام بدهد؛ اگر نتیجهی معایناتش مثبت باشد، از شش تا ۲۰ ماه باید زیر درمان قرار داشته باشد.»
گفتنی است که شفاخانهی افغان-جاپان، تنها مرکز درمانی در افغانستان است که امکان درمان گونههای پیشرفتهی توبرکلوز را دارد.