به تازهگی سازمان ملل متحد از کاهش ۳۰ درصدی کمکهای بشری این نهاد به شهروندان افغانستان خبر داده است. سازمان ملل متحد گفته است با آنکه به ۳۸ درصد شهروندان افغانستان کمکهای بشری انجام میدهد؛ اما به علت کاهش بودجه این رقم به ۸ درصد کاهش خواهد یافت.
با این حال، مسئولان وزارت اقتصاد کشور میگویند که کاهش کمکهای سازمان ملل متحد و جامعۀ جهانی، بر وضعیت بشری شهروندان افغانستان و اقتصاد این کشور تأثیر منفی گذاشته و آنان را در وضعیت بد قرار داده است.
عبدالرحمان حبیب، سخنگوی وزارت اقتصاد، به سلاموطندار میگوید که پس از حاکمشدن امارت اسلامی بر کشور، شمار بسیاری از نهادهای کمکرسان فعالیت خود را در افغانستان توقف دادهاند.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
سخنگوی وزارت اقتصاد، کاهش کمکهای جامعۀ جهانی را خلاف اصول جهانی میداند و میافزاید که جامعۀ جهانی، کمکهای خود را جنبۀ سیاسی داده و آن را مشروط به اقدامات حکومت سرپرست کرده است.
عبدالرحمان حبیب میافزاید: «توقف تعداد زیادی از پروژههای اقتصادی و محدودیت در بخش تجارت و فعالیتهای اقتصادی، سبب بلندرفتن قیمت مواد خوراکی و افزایش میزان بیکاری و در نهایت سبب افزایش فقر در کشور شده است.»
در همین حال، آگاهان مسائل اقتصادی به این باور اند که کاهش کمکهای جامعۀ جهانی، شهروندان کشور را در وضعیت اضطرار قرار داده و آسیبپذیری آنان را در برابر تأمیننشدن نیازهای اولیۀ زندهگیشان، افزایش داده است.
عیسی رضایی، آگاه مسائل اقتصادی، به سلاموطندار میگوید: «کاهش منابع یا کمکهای خارجی در افغانستان، سبب تشدید فقر و گسترش فاجعۀ انسانی در تمام نقاط کشور میشود. اگر دوام کند، وضعیت بدتر از این خواهد شد.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
ایرج فقیری، دیگر آگاه مسائل اقتصادی، تأکید میکند که کمکهای بشری در افغانستان کوتاهمدت است و این امر برای توسعۀ پایدار اقتصادی کشور سودمند نیست.
او میافزاید که برای ادامۀ کمکهای جامعۀ جهانی، وزارت اقتصاد باید پالیسی مناسب اقتصادی را رویدست گیرد تا جهان را به ادامۀ کمک به افغانستان وادار کند.
نگرانیها از کاهش کمکهای سازمان ملل متحد و پیامدهای ناگوار آن در حالی مطرح میشود که بازرس ویژۀ آمریکا برای بازسازی افغانستان یا سیگار، گفته است ۷۰ درصد خانوادههای افغان توان خرید و تأمین مواد اولیۀ زندهگیشان را ندارند. برنامۀ جهانی غذا نیز با نگرانی از وضعیت بشری در افغانستان، گفته است که نزدیک به ۱۹ میلیون افغان با خطر گرسنهگی شدید روبهرو اند.