پکتیکا از ولایتهای جنوبشرقی افغانستان، از منابع سرشار جلغوزه در کشور است و بیشتر باشندگان آن نیز، مشغول پرورش این گیاه استند. تاجران جلغوزه در پکتیکا، میگویند که میزان حاصلات جلغوزه در این ولایت، نسبت به سال گذشته ۵۰ درصد کاهش یافته است و در سوی دیگر، بازار مناسبی برای فروش آن نیز وجود ندارد.
تاجران، میگویند که از یک سالونیم گذشته به این سو، کشورهای واردکنندهی جلغوزهی افغانستان، به تاجران این کشور ویزا نمیدهند؛ چیزی که باعث کاهش چشمگیر روند صادرات جلغوزه شده است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
غیرت بهیج، از تاجران جلغوزه، به سلاموطندار میگوید: «اگر بازار میبود، صدها بوری جلغوزه از پارسال باقی نمیماند. میتوانید به بازار ارگون بیایید؛ مردم جلغوزه را در خانههای خود نگهداری میکنند. جای و کارخانهی مناسبی وجود ندارد، دیگر این که امکانات انتقال آن وجود ندارد. اگر صادر میشد، محصولات پارسال باقی نمیماند. تا اکنون، محصولات پارسال باقی مانده و امسال حتا این تجارت متوقف شده است.»
یعقوب، از دیگر تاجران جلغوزه، نیز میگوید: «مشکل این جا است که هر وقت جلغوزه از کابل به دوبی منتقل میشود، در دوبی به آن توجه نمیشود. جلغوزه در مسیر راه خراب میشود و آنهایی که از مسیر اوزبیکستان انتقال مییابد، ضرر میبینند و به گونهی مناسب، به مقصد نمیرسد. مشکلاتی در ترانسپورت و انتقال جلغوزه وجود دارد. مشکل دوم این است که برای تاجران ویزا صادر نمیشود.»
در همین حال، عبدالله مختار، والی پکتیکا، به سلاموطندار میگوید که وزارت صنعت و تجارت اطمینان داده است که بازار بینالمللیای برای فروش جلغوزه پیدا و فرصتهایی را برای تاجران نیز فراهم خواهد کرد تا آنها بتوانند افزون بر چین، جلغوزههای شان را در دیگر کشورها نیز به فروش برسانند.
او میافزاید: «جلغوزههایی که به چین صادر میشود، معیاری است و جلغوزههایی که به معیار برابر نباشد، راهی پیدا میکنیم تا در کشورهای همسایه فروخته شود.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
تاجران جلغوزه در پکتیکا، با انتقاد از امارت اسلامی به دلیل فراهمکردن زمینهی صادرات جلغوزه به تاجران انگشتشماری، میگویند که آنها توانایی صادرکردن حجم زیاد جلغوزه را ندارند.
به گفتهی آنها، تا چندی پیش یک کیلوگرام جلغوزه در پکتیکا به هزار و ۵۰۰ افغانی فروخته میشد؛ اما اکنون این رقم به هزار و ۲۰۰ افغانی کاهش یافته است.