شماری از باشندگان لوگر، می‌گویند که رسم شلیک‌های هوایی در مراسم خوشی هرچند دیرینه است؛ اما باید از دوام آن پیش‌گیری شود.

بسم‌الله، باشنده‌ی لوگر، می‌گوید که سال گذشته در شلیک‌های شادیانه در یک محفل خوشی، پای یک کودک ۱۲ساله زخمی شد و پس از درمان نیز، آسیبش با او باقی مانده است.

این باشنده‌ی لوگر، می‌افزاید که رسم ناپسند شلیک‌های شادیانه در محفل‌های خوشی از گذشته در این ولایت باقی مانده که در برخی موارد، خوشی را به غم بدل می‌کند.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

او تأکید می‌کند: «در روستای ما یک عروسی بود؛ در جریان عروسی، آن‌ها شلیک‌های هوایی می‌کردند؛ در نتیجه‌ی این شلیک‌ها، یکی از کودکان روستای ما از ناحیه‌ی پا زخمی و معیوب شد. درمان او به درستی انجام نشد و تا کنون معیوب مانده است.»

محمدبلال، دیگر باشنده‌ی لوگر، شلیک‌های هوایی در مراسم خوشی را رسمی نادرست می‌خواند و از حکومت می‌خواهد که برای ازمیان‌برداشتن این رسم در سراسر افغانستان اقدام کند.

او می‌گوید‌: «شلیک‌کردن در مراسم خوشی یک پیام ناپسند را منتقل می‌کند؛ این کار مردم را با مشکلات زیادی روبه‌رو می‌کند؛ باعث ایجاد بی‌نظمی زیاد در جامعه می‌شود و تأثیر بد بر روان مردم می‌گذارد.»

در سوی دیگر، پزشکان، می‌گویند که شلیک‌های هوایی روی زنان باردار و کودکان نیز اثرهای منفی برجا می‌گذارد و نیاز است که از محفل‌های خوشی طوری تجلیل شود که به دیگران آسیبی نرسد.

مزمل، پزشک در لوگر، در این باره به سلام‌وطندار می‌گوید: «هر گاه آن‌ها شلیک کنند، اعضای خانواده‌ی آن‌ها، همسایگان و دوستان شان که صدای شلیک‌ها را می‌شنوند، در بدن شان سیستمی به نام سمپاتیک عصبی فعال می‌شود. این سیستم باعث افزایش ضربان قلب، افزایش اسید معده، ایجاد حرکات نامنظم در روده‌ها، بالارفتن فشار خون، کاهش جرئت در کودکان و در زنان باردار ممکن است سبب سقط جنین شود. در افراد مسن نیز می‌تواند باعث حمله‌ی قلبی شود.»

مسئولان در ریاست اطلاعات‌وفرهنگ لوگر، نیز شلیک‌های شادیانه در مراسم خوشی را یک رسم ناپسند می‌خوانند و می‌‌افزایند که برای ازمیان‌بردن آن گام‌های عملی برداشته شده است.

محمدگل تسل، آمر فرهنگ ریاست اطلاعات‌وفرهنگ لوگر، در این باره به سلام‌وطندار می‌گوید که بایستی محفل‌های شادی شان را بر بنیاد ارزش‌های اجتماعی تجلیل کنند.

او می‌‌افزاید: «به نظر من و از دیدگاه فرهنگ افغانی، این کار پسندیده نیست؛ زیرا بیش‌تر وقتی مردم در روستاها شلیک می‌کنند، بسیاری از مردم از این موضوع آگاهی ندارند که در آن روستا عروسی است، شیرینی‌خوری است یا مراسم دیگری برگزار می‌شود. بنابراین، این کار باعث نگرانی‌های مختلف می‌شود. هم‌چنان، زنان باردار به دلیل ترس زیاد، ممکن است فرزند خود را از دست بدهند.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

مسئولان امنیتی در لوگر، می‌گویند که از سال گذشته به این سو، شلیک‌های شادیانه در محفل‌های خوشی در این ولایت منع شده است و به هیچ فردی اجازه داده نمی‌شود چنین کاری را انجام دهد.

احمدالله انس، سخن‌گوی فرماندهی امنیه‌ی لوگر، می‌گوید: «در ولایت لوگر، از سال گذشته به این سو، شلیک‌های هوایی ممنوع شده است و هیچ کس اجازه ندارد که در جریان جشن‌های خوشی، پتاقی یا شلیک هوایی انجام دهد. اگر کسی این ممنوعیت را نقض کند، به قانون سپرده خواهد شد.»

شهروندان نه تنها در لوگر، بل شمار بسیاری از ولایت‌ها در محفل‌های خوشی شان دست به تفنگ برده و شلیک‌های هوایی می‌کنند که در برخی موردها حتا سبب کشته‌شدن مهمانان نیز شده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: