دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان یا یوناما، با پخش خبرنامهیی گفته که دیبرا لاینز، رئیس این دفتر و نمایندۀ ویژۀ دبیرکل سازمان ملل متحد برای افغانستان، نگرانی و ناامیدی «شدید» این سازمان دربارۀ تصمیم امارت اسلامی مبنی بر ادامۀ تعطیلی مکتبهای دخترانه را به آنها منتقل کرده است.
بانو لاینز در نامهیی به امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجۀ امارت اسلامی گفته است که این تصمیم اعتماد را از بین میبرد. او از رهبری امارت اسلامی خواسته است که دسترسی همۀ دختران و پسران به آموزش را تضمین کنند.
نمایندۀ ویژۀ دبیرکل سازمان ملل متحد برای افغانستان تأکید کرده است که آموزش یک حقوق اساسی بشر است. به گفتۀ او، آموزش برای خروج افغانستان از بحران اقتصادی و ایجاد یک بافت اجتماعی قوی، نیز ضروریست.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
این در حالیست که چند روز پیش وزارت معارف امارت اسلامی اعلام کرد که در ماه حمل سال ۱۴۰۱ دروازههای تمامی مکتبهای سراسر کشور بهروی دانشآموزان پسر و دختر بازگشایی میشوند. قرار بود مکتبهای دخترانه پس از ماهها تعطیلی امروز بازگشایی شوند، اما وزارت معارف اعلام کرد که مکتبهای متوسطه و لیسۀ دختران تا امر بعدی همچنان بسته میماند.
در اطلاعیۀ وزارت معارف امارت اسلامی آمده است که هرگاه مطابق شریعت، رسمورواج و فرهنگ افغانی لباس مکتب طرح شود، آنگاه براساس حکم رهبری امارت اسلامی مکتبهای متذکره آغاز خواهد شد.
بستهماندن مکتبهای دخترانه واکنشهای منفی گستردهیی را بهدنبال داشته است. یان مککری، کاردار سفارت آمریکا برای افغانستان، بستهماندن مکتبها بهروی دختران بالاتر از صنف ششم را «خیلی ناامیدکننده» خوانده است. او امروز در توییترش نوشته که از گزارشها مبنی بر اینکه امارت اسلامی به دختران بالاتر از صنف ششم اجازۀ رفتن به مکتب را نداده، عمیقاً نگران است.
کاردار سفارت آمریکا برای افغانستان گفته که این تصمیم امارت اسلامی «خیلی ناامیدکننده و با بسیاری از تضمینها و اظهارات آنها در تناقض است.» او تأکید کرده است که «همۀ جوانان افغان شایستهگی تحصیل را دارند.» سازمان عفو بینالملل نیز در این زمینه ابراز نگرانی کرده است.
حامد کرزی، رئیسجمهور پیشین افغانستان، هم از بستهماندن مکتبها بهروی دانشآموزان دختر بالاتر از صنف ششم ابراز نگرانی کرده است. او از حکومت امارت اسلامی خواسته است که برای یک افغانستان مترقی و توسعهیافته، راه را برای آموزش دختران باز بگذارد.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
کرزی افزوده است که امارت اسلامی نباید اجازه بدهد طرح بیگانهگانی که میخواهند افغانستان یک کشور محروم از آموزش، محتاج و زیردست دیگران باقی بماند، تطبیق شود. رئیسجمهور پیشین خواهان بازگشایی فوری تمامی مکتبهای دخترانه شده است.
عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحۀ دولت پیشین، نیز خواستار بازگشایی مکتبها بهروی دختران شده است. او در پیامی گفته که دسترسی به تعلیم و تربیه از حقوق اساسی اسلامی و مدنی شهروندان کشور است.
آقای عبدالله افزوده است که دروازههای مکتبها باید بهروی دختران و پسران افغانستان برای ادامۀ درس و تحصیل باز باشد. او نیز گفته که بستهشدن مکتبها بهروی دختران در آغاز سال آموزشی، خلاف توقع و انتظارات مردم افغانستان است.