شماری از پزشکان در شفاخانههای دولتی، میگویند که کمبود پزشکان زن، مشکلات جدیای را برای بیماران و شفاخانهها به بار آورده است.
سید فرید، متخصص بیماریهای داخله در شفاخانهی وزیر محمد اکبرخان، میگوید که کمبود پزشکان زن در شفاخانهها، سبب تشخیص نادرست و وخیمشدن وضعیت بیماران زن به ویژه زنان بادار میشود. او، میافزاید: «در بخش ارتوپیدی و داخله، تنها یک داکتر زن داریم؛ در بخش جراحی هم، چند داکتر محدود داریم. از وقت هم داکتر زن کم بود و بعد محدودیت، کمبود بیشتر شده. از این که اگزیت اگزم گرفته نمیشه، جذب داکترای جدید هم ممکن نیست.»
نجمسما شفاجو، رییس انجمن قابلههای افغانستان و مؤظف در یکی از شفاخانههای دولتی، میگوید که کمبود پزشکان زن در کشور، از علتهای اصلی افزایش مرگ زنان بادار است.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
او، میافزاید: «داکترای نسایی-ولادی بسنده نیست؛ چون اکثریت شان وطن را ترک کرده اند و جای شان، باید پر میشد و امتحان اگزیت را هم نگرفتند که داکترای دیگر به جای اونا میآمد.» به گفتهی خانم شفاجو، اگر کمبود پزشکان زن ادامه یابد، آمار مرگومیر مادران افزایش خواهد یافت.
این در حالی است که شماری از دانشآموختگان دختر رشتهی پزشکی، در انتظار برگزاری آزمون اجازهیافتن به فعالیت پزشکی (اگزیت اگزم)، استند.
جمیله که پزشکی معالجهای را در یکی از دانشگاههای کابل به پایان رسانده، میگوید: «باید امتحان از داخل افغانستان گرفته شود و داکترا از خود ما باشد؛ داکترایی که از خارج میاین، مریض در افغانستان نمیتانه هزینه را پره کنه. در صورتی که داکتر در منطقه شان باشد در محله شان باشد، میتانند به راحتی مشکل خود را بگویند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
نیلوفر، دیگر دانشآموختهی پزشکی معالجهای، میگوید که باید از دانش دخترانی که در داخل افغانستان است، استفاده شده و زمینهی شکوفایی استعدادهای شان فراهم شود؛ تا این گونه، به زنان زمینهی کار فراهم شده و در کشور خود بمانند.
خواستیم دیدگاه وزارت صحت عامه را نیز در این گزارش داشته باشیم؛ اما مسئولان این وزارت، به تماسهای مکرر سلاموطندار پاسخ ندادند.
در حالی که مسئولان شورای طبی افغانستان، میگویند که نزدیک به سه هزار دانشآموختهی دختر رشتهی پزشکی، در انتظار سپریکردن آزمون اجازهیافتن به فعالیت پزشکی استند؛ اما تا اکنون از سوی وزارت صحت عامه، اجازهی برگزاری آموزن به این شورا داده نشده است.