شماری از باشندگان کابل، با ابراز شکایت و نگرانی از کمبود آب آشامیدنی میگویند که برای تأمین آب با مشکلات بسیاری روبهرو اند. قاسم، باشندهی منطقهی «کلوله پشته»ی شهر کابل که از نل آب دولتی استفاده میکند، میگوید که هر سه روز در میان یک روز در نلهای این منطقه آب میآید.
او میافزاید: «سه روز بعد از نل شهری آب میآید؛ چهار تا پنج بشکه میگیریم و دیگر به آب مورد نیاز خود دسترسی نداریم. ما میخواهیم که نلهای آب به ما اضافه شود.»
عظیم، باشندهی منطقهی «شهرآرا»ی شهر کابل، نیز میگوید که تمامی باشندگان این منطقه با کمبود آب روبهرو اند. «در شهرآرا تمام چاههای آب خشک شده و آب کم داریم. تمام باشندگان این منطقه با کمبود آب روبهرو هستند و این مشکلات تنها گریبانگیر ما نیست؛ این مشکلات را همه مردم دارند.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
احمدالله، باشندهی منطقهی «پروان دوم» شهر کابل، از حکومت سرپرست میخواهد که به باشندگان شهر کابل، زمینهی دسترسی به آب آشامیدنی را فراهم کند.
او میگوید: «۱۲۰ متر چاه حفر کردم؛ خشک شد. در مسجد هم یک نل است؛ آبش کم شده و به مردم توزیع نمیکند و مردم از شفاخانه آب میگرفتند؛ مالکانش دیگر اجازهی گرفتن آب را نمیدهند و کمآبی است و اگر یگان چاه عمیق حکومت به مردم حفر کند، بهتر میشود.»
پیش از این، حکومت سرپرست بارها گفته که برای رفع کمآبی در شهر کابل، یکی از برنامههایش انتقال آب رود پنجشیر به کابل است. اما حکیمالله ۷۰ساله، باشندهی کابل، از زمانگیرشدن پروژهی انتقال آب رود پنجشیر به کابل گلایه دارد.
او میگوید: «مسئلهی کمبود آب در شهر کابل، یکی از معضلهای بزرگی است که همهی مردم با آن درگیر اند و در منطقهی ده افغانان مخزن آب ساعتها نوبت میشود. از روزی که یادم است از زمان داوود خان، میگویند که سه ماه بعد آب دریای پنجشیر به کابل منتقل میشود و این گپها بیشتر سیاسی است.»
در همین حال، مسئولان شرکت دولتی آبرسانی و فاضلاب شهری، میگویند که به منظور تأمین آب به باشندگان کابل، برنامههایی را روی دست دارند.
مطیعالله زاهدی، رییس شرکت دولتی آبرسانی و فاضلاب شهری، میگوید: «در پلان کوتاهمدت و در حالات اضطراری از چاهها استفاده میکنیم و در پلان میانمدت، پروژههای ما هستند که یک پروژه در قرغه داریم و در حال تکمیلشدن است. یک پروژهی دیگر تعلیقشده داریم که از حالت تعلیق بیرون کشیده شده و کار روی آن جریان دارد و طویلمدت است که آب دریای پنجشیر است که به کابل انتقال میشود.»
با این حال، شماری از کارشناسان محیطزیستی، میگویند که به منظور پیشگیری از کمبود آب در پایتخت، باید آبهای زیرزمینی شهر کابل تقویت شود.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
سیداحمد سلیمانخیل، کارشناس محیطزیستی، در این باره میگوید: «باید آبهای زیرزمینی تقویت شود؛ مانند این که سیستمهای آبهای زیرزمینی فعال و چاه تزریقی به کار گرفته شود و نیز برای مردم باید آگاهیدهی شود که از استفادهی بیرویهی آب خودداری کنند و کشاورزان باید از آبهای زیرزمینی بیشتر استفاده نکنند؛ چون سبب کمآبی میشود.»
گفتنی است که پیش از این صندوق پشتیبانی از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) در افغانستان، هشدار داده است که شهر کابل تا سال ۲۰۳۰ با کمبود شدید آب روبهرو خواهد شد.
یونیسف، گفته است که اثرهای منفی ناشی از تغییرهای آبوهوایی، یکی از عاملهای کاهش قابل توجه سطح آبهای زیرزمینی در بزرگشهرها به ویژه شهر کابل محسوب میشود.