پس از تسلط طالبان بر کشور و پخش گزارشهایی مبنی بر ایجاد محدودیتها از سوی این گروه، شماری از خبرنگاران و فعالان مدنی امروز در یک گردهمایی اعتراضی در کابل از بدترشدن وضعیت و ادامۀ فعالیتهایشان نگرانی کردند.
خبرنگاران میگویند که پس از تصرف کشور توسط طالبان، شماری از خبرنگاران از سوی افراد این گروه لتوکوب شده؛ در حالی که شماری دیگر هنگام تهیۀ گزارش تهدید شدهاند. آنان میافزایند که افرادی با آمادهکردن کارتهای جعلی خبرنگاری، بهجای خبرنگاران از افغانستان بیرون شدهاند.
عبدالنصیر کاووش، خبرنگار در کابل میگوید، «در طول چند روزی که حکومت طالبان به افغانستان آمده، چندین تن از خبرنگاران در کابل و ولایات مورد لتوکوب قرار گرفتهاند. خواست ما از جامعۀ جهانی این است که یا با تحریک طالبان به توافق برسد یا اینکه مصونیت جانی و شغلی ما بهمیان آید یا هم اینکه ما را به کشورهای مصون انتقال دهد.»
سلاموطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید
در همین حال، امین هاشمی، دیگر خبرنگار در کابل میگوید، «با وجود آنکه خبرنگاران از نگاه شغلی مورد تهدید قرار گرفته و شغل خود را از دست داده، مورد تهدید جانی هم قرار گرفتهاند. جامعۀ جهانی هیچ دادخواهی در دفاع از حقوق آنان انجام نداده است. در این اواخر که پروسههای پناهندهگی به کشورهای اروپایی راهاندازی شده، خود خبرنگار در کشور مانده است و کسانی که در این شغل کاری انجام نداده، از کشور بیرون شدهاند.»
در کنار خبرنگاران، فعالان مدنی نیز نگران بدترشدن وضعیت و ایجاد محدودیت از سوی گروه طالباناند. فعالان مدنی میگویند، بیم آن میرود که با برپایی حکومت توسط گروه طالبان، زنان نتوانند همانند گذشته به کارشان ادامه دهند.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
ترنم سعیدی، فعال مدنی با شماری دیگر از فعالان مدنی که میخواهند به بیرون از کشور بروند، میگویند که با آنکه برای بیرونشدن از افغانستان مدرکهای رسمی و قابل اعتباری را ارایه کردهاند؛ اما کسی به گفتههای آنان توجه نکرده است.
او میگوید، «ما تقریباً ۴۰ نفر فعالان مدنی و خبرنگاران در اینجا خاک میخوریم؛ ولی هیچکسی صدای ما را نمیشنود. میبریم اسنادمان را و نشان میدهیم، میگویند ببرید اسنادتان را در آتش بسوزانید.»
خبرنگاران و فعالان مدنی خواهان اقدام هرچه زودتر جامعۀ جهانی برای بیرونکردنشان از افغانستان شدهاند.