نیروهای مرزی حکومت سرپرست امارت اسلامی و مرزبانان کشورهای همسایه از جمله ایران، پاکستان، تاجیکستان و ترکمنستان، در جریان یازده‌ونیم ماه گذشته دست‌کم نُه ‌بار درگیر شده‌اند.

در تاریخ ۱۳ جدی سال گذشته برخی رسانه‌ها به نقل از منابع محلی خود گزارش دادند که نیروهای امارت اسلامی با نیروهای ترکمنستان در نقاط مرزی در ولسوالی خماب ولایت جوزجان باهم درگیر شدند و اما لحظاتی بعد حکومت سرپرست امارت اسلامی وقوع این درگیری را رد کرد.

به‌دنبال این روی‌داد، در تاریخ ۲۵ ثور سال جاری نیروهای مرزی امارت اسلامی و مرزبانان تاجیکستانی در بندر شیرخان ولسوالی امام‌صاحب ولایت کندز پس از تنش‌های لفظی باهم درگیر شدند.

بر بنیاد گزارش‌ها، از زمان روی‌کارآمدن دوبارۀ حکومت امارت اسلامی در کشور تاکنون، نیروهای این حکومت دست‌کم سه‌ بار با نیروهای پاکستانی درگیر شده‌اند.

بار نخست درگیری میان نیروهای مرزی امارت اسلامی و مرزبانان پاکستانی در تاریخ ۵ حوت سال ۱۴۰۰ در سپین‌بولدک کندهار رخ داد که گزارش‌ها از کشته‌شدن دو تن و زخم‌برداشتن چهار تن در نتیجۀ این درگیری حاکی‌ست.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

درگیری دوم میان نیروهای مرزی افغانستان و پاکستان در تاریخ ۱۸ حمل سال ۱۴۰۱ خورشیدی پس از آن آغاز شد که نیروهای امارت اسلامی به هلی‌کوپتر یک ژنرال پاکستانی شلیک کردند.

پس از آن در تاریخ ۲۸ حمل سال جاری نیز درگیری میان نیروهای دو کشور در ولایت پکتیا رخ داد.

به همین ترتیب، نیروهای مرزی امارت اسلامی و مرزبانان ایرانی چهار بار در جریان ماه‌های قوس و حوت سال گذشته و سرطان و اسد سال جاری باهم درگیر شده‌اند.

جزئیات از شمار تلفات در درگیری‌های نخست و دوم نیروهای امارت اسلامی با مرزبانان ایرانی پخش نشد و در درگیری سوم که هفتم سرطان رخ داد، در نتیجه یک مرزبان ایرانی کشته شد و علت درگیری هم شلیک نیروهای مرزی ایران به یک کودک افغان گفته شده‌ است.

در درگیری اخیر میان نیروهای مرزی افغانستان و ایران که روز گذشته در مربوطات ولسوالی کنگ ولایت نیمروز رخ داد، مسئولان محلی از کشته‌ و زخمی‌شدن دو نیروی امارت اسلامی خبر دادند.

این درگیری با واکنش‌ جدی مقام‌های ایرانی روبه‌رو شده است و آنان دلیل درگیری را ناآشنایی نیروهای مرزی افغانستان با خط مرزی عنوان کرده‌اند.

هرچند نمایندۀ ویژۀ ایران برای افغانستان از تشکیل جلسه با مقام‌های وزارت دفاع امارت اسلامی دربارۀ درگیری روز گذشته خبر داد، اما وزارت دفاع این جلسه را تأیید یا رد نمی‌کند و این درگیری را ناشی از یک سوءتفاهم می‌خواند.

عنایت‌الله خوارزمی، سخنگوی وزارت دفاع، به سلام‌وطندار می‌گوید: «درگیری روز گذشته یک سوءتفاهم بود، فعلاً حل شده و وضعیت به حالت عادی برگشته است. رهبری وزارت دفاع همیشه بر حل مسائل از راه گفت‌وگو تأکید کرده‌ است.»

این در حالی‌ست که از دو روز به این‌سو به‌دلیل مشکلات موجود در خط مرزی افغانستان و پاکستان در ولسوالی دندپتان ولایت پکتیا، راه به‌روی مسافران بسته است.

خالق‌یار احمدزی، رئیس اطلاعات و فرهنگ پکتیا، با تأیید مشکلات موجود در مرز میان افغانستان و پاکستان، از تلاش‌ها برای رفع این مشکلات و ادامۀ گفت‌وگوها خبر می‌دهد.

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

او می‌گوید: «از چند روز به ‌این‌سو مشکلات میان افغان‌ها و پاکستانی‌ها در دندپتان به‌میان آمده‌است. در حال حاضر گفت‌وگوها برای حل آن جریان دارد و راه اکنون بند است، امید است به‌زودی باز شود.»

با این حال، آگاهان ادامۀ این درگیری‌ها و تنش‌های مرزی را به زیان امنیت منطقه می‌دانند و تأکید می‌کنند که مشکلات باید از راه گفت‌وگوی نتیجه‌بخش حل شود.

طارق فرهادی، آگاه مسائل سیاسی، در این باره به سلام‌وطندار می‌گوید: «درگیری مرزی با پاکستان و ایران دلایل مختلف دارد، با پاکستان دلیل گروه تحریک طالبان پاکستانی است و با ایران موضوعاتی مانند ترافیک انسان، قاچاق مواد مخدر. کشش‌ها راجع به آب و عدم آموزش کافی نیروهای مرزی هم یک دلیل شده می‌تواند، حکومت فعلی این مسائل را جدی بگیرد.»

سرور نیازی، آگاه مسائل نظامی، نیز در این باره به سلام‌وطندار می‌گوید: «کشور پس از دهه‌ها جنگ به یک امنیت نسبی دست یافته‌ است، باید برای حفظ این امنیت تلاش شود.»

گفتنی‌ست که حکومت امارت اسلامی تاکنون بارها گفت‌وگوهایی با مقام‌های ایرانی پیرامون مسائل مرزی داشته است، اما ظاهراً دیده می‌شود که این گفت‌وگوها هم نتیجۀ مؤثری در پی نداشته ‌است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: