وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت سرپرست امارت اسلامی، امروز (شنبه، ۲۹ ثور/۱۸ می) با برگزاری نمایشگاههای دورهی اسلامی، دورهی برنز و آیخانم، از ۱۸ می، روز جهانی موزیم، بزرگداشت کرد.
خیرالله خیرخواه، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ، میگوید که پس از رویکارآمدن امارت اسلامی، از قاچاق ۱۵۰۰ اثر باستانی به بیرون از کشور جلوگیری شده است.
سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ، میافزاید ۵۰۰۰ اثر باستانی که در ولایتهای مختلف به شمول معدن مسعینک لوگر کشف شده، به موزیم ملی انتقال یافته است.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
خیرالله خیرخواه، از کشور هایی که اثرهای باستانی افغانستان در ۲۰ سال گذشته به آن جا قاچاق شده است، میخواهد که این اثرها را به افغانستان بازگردانند.
خیرخواه، تأکید میکند: «در بیش از دو سال گذشته از قاچاق ۱۵۰۰ اثر باستانی جلوگیری کردهایم و قاچاقبران آن را به نهادهای عدلی سپردهایم و نیز ۵۰۰۰ اثر دیگر که توسط کارشناسان باستانی در ولایتهای دیگر به شمول مس عینک کشف شده، به موزیم ملی انتقال یافته است.»
مسئولان وزارت اطلاعات و فرهنگ، میگویند که هماکنون روی بازسازی اثرهای باستانی در ولایتهای مختلف کار جریان دارد. سرپرست این وزارت میگوید که در بیشتر از دو سال گذشته، ۲۰۰۰ اثر باستانی بازسازی شده است.
سعدالدین سعید، معین مالی، اداری و گردشگری وزارت اطلاعات و فرهنگ، میگوید که امارت اسلامی تلاش دارد یک موزیم جهادی نیز در کشور بسازد. «امارت اسلامی تلاش میکند یک موزیم جهادی در سطح کشور بسازد تا خاطرات جهاد مردم فراموش نشود.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
با این حال، مسئولان در شهرداری کابل، میگویند که وزارت اطلاعات و فرهنگ برای معیاریسازی موزیم ملی با موزیمهای منطقه، برنامههایی را روی دست دارد.
ولیگل جواد، رییس امور فرهنگی شهرداری کابل، میگوید: «من مطمئن هستم مسئولان موزیم ملی فعالیتهای جدید را روی استندردهای قبولشدهی جهانی در حفاظت از اثرهای تاریخی دارند و همچنان در تلاش آموزش اشخاص مسلکی اند و وزارت اطلاعات و فرهنگ برنامههایی را برای غنامندی اثرهای باستانی موزیم ملی روی دست دارد.»
موزیم ملی افغانستان که ۱۰۰ سال از عمر آن میگذرد، در جریان جنگهای داخلی بخشی از اثرهای موجود در آن تخریب یا به بیرون از کشور قاچاق شده است. اکنون بیش از ۶۰ هزار اثر باستانی در این موزیم نگهداری میشود.