در چند روز پسین از افزایش حمله‌های طالبان بر مرکزهای شماری از ولایت‌ها خبر می‌رسد. هرات، هلمند، کندهار، تخار و پروان از ولایت‌هایی‌اند که در یک هفتۀ گذشته گواه پیش‌رَوی‌های طالبان بوده‌اند.

آگاهان امور نظامی، ضعف مدیریتی و بی‌برنامه‌گی دولت را علت اصلی پیش‌رَوی طالبان می‌دانند و می‌گویند که دولت نمی‌تواند از فرصت‌ها و ظرفیت‌های موجود استفادۀ مؤثر کند. آنان تأکید می‌کنند که طالبان از ضعف دولت استفاده می‌کنند و با روحیۀ بلند از فشار نظامی کار می‌گیرند؛ در حالی که این گروه توانایی لازم جنگی و ظرفیت حفظ مناطق تصرف‌شده را ندارد.

باقر محسنی، آگاه امور نظامی می‌گوید، «در حال حاضر مدیریت جنگ و اراده برای مهار بحران از جانب حکومت افغانستان وجود ندارد. این‌ها تبلیغ و ترویج دفاع و حمایت از جمهوریت را دارند؛ در حالی که محتوای این جمهوریت در اختیار افراد مغلوبی‌ست که اتهامات گوناگون بر این‌ها وارد است.»

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

در همین حال، علی امیری، آگاه امور سیاسی نیز به این باور است که برنامه‌های غیرمؤثر و مقطعی دولت، سبب ازبین‌رفتن ظرفیت‌های موجود می‌شود و اگر دولت به‌جای تقرری‌های بی‌مورد، اصلاحات لازم را روی‌دست گیرد، فرصتی برای صلح به‌وجود خواهد آمد.

گروه طالبان اما نیروهای امنیتی را عامل پیش‌رَوی‌های جنگ‌جویان خود می‌داند و می‌گوید که عملیات‌های نیروهای امنیتی برای عقب‌زدن کمربندهای این گروه در نزدیکی شهرها سبب می‌شود که در برابر آنان دست به حمله بزنند و پیش‌رَوی کنند.

ذبیح‌الله مجاهد، از سخنگویان طالبان می‌گوید، «خود دشمن باعث حملات می‌شود که ما مجبور شویم به شهرها هم دشمن را تعقیب کنیم، از مغاره‌های‌شان دست‌گیر کنیم یا از بین ببریم؛ چون ما در نزدیکی شهرها کمربندهای امنیتی خود را داریم، آن‌ها متواتر تلاش دارند بالای نیروهای ما عملیات کنند و کمربندها را عقب بزنند که این کار باعث می‌شود مجاهدین پیش‌روی کنند و دشمن را بکوبند.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

با این حال، روح‌الله احمدزی، سخنگوی وزارت دفاع بر ادامۀ مبارزۀ نیروهای امنیتی و ازبین‌بردن برنامه‌های طالبان تأکید می‌کند و می‌گوید که عملیات‌های نیروهای امنیتی برای پیش‌گیری از حمله‌های این گروه جریان دارد.

پس از آغاز روند بیرون‌شدن سربازان خارجی از افغانستان، درگیری‌ها در کشور افزایش یافته است. در حالی که قرار است براساس برنامۀ معین، این روند تا یازدهم سپتامبر سال روان میلادی به پایان برسد، ادارۀ بارزس آمریکا برای بازسازی افغانستان یا سیگار در تازه‌ترین گزارشش هشدار داده است که پس از کامل‌شدن روند خروج، نیروهای امنیتی افغانستان آمادۀ مقاومت در برابر طالبان نخواهند بود و در صورت رسیده‌‌گی‌نشدن به وضعیت، افغانستان با بحران بقا روبه‌رو می‌شود.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: