شماری از باشندگان پروان، میگویند که از چندی به این سو، حملهی سگهای هار (دیوانه)، مردم به ویژه کودکان را تهدید میکند.
حشمتاللهی ۳۶ساله، باشندهی روستای گلبهار پروان، که به تازگی توسط سگ دیوانه گزیده شده و برای گرفتن واکسین به شفاخانهی ۱۰۰بستر تخصصی پروان آمده، میگوید که اگر جلو افزایش سگهای هار در پروان گرفته نشود، با گذشت زمان به معضل جدیتری تبدیل خواهد شد. او، میگوید: «در حدود ۰۸:۳۰ شب بود که مرَ گزید. از ناحیهی هر دو پا درد دارم، دَ امو محلی که مه زندگی میکنم، یکی دو طفل رَ هم گزیده بود.»
همین گونه، آقاگل ۵۸ساله، دیگر باشندهی روستای گُلبهار که به تازگی توسط سگی گزیده شده، میگوید: «چون سگی که حمله میکنه، شاید دیوانه بوده باشد. به همین دلیل، میخواهم که واکسین شوم. خواست ما ای است که یک تدابیر داشته باشند که از امی سگهای ولگرد مردم دچار مشکل است.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
عبدالخلیل حیدری، سرطبیب شفاخانهی ۱۰۰بستر تخصصی ملکی پروان نیز با اشاره به افزایش رویدادهای سگگزیدگی در پروان، میگوید که روزانه به گونهی میانگین ۲۰ تن در ردههای سنی مختلف در اثر سگگزیدگی به این شفاخانه مراجعه میکند.
بر اساس گفتههای او، در ۱۴ ماه اخیر، بیش از هزار و ۵۰۰ رویداد سگگزیدگی در شفاخانهی ۱۰۰بستر تخصصی ملکی پروان ثبت شده است. حیدری با انتقاد از مسئولان محلی پروان، میگوید: «ریاست محترم صحت عامه، محیط زیست و خود شهرداری، باید یک تصمیم کلی رَ به خاطر محو سگهای ولگرد بگیرند.»
در همین حال، نصرالله تیموری، مسئول صحت محیطی ریاست صحت عامهی پروان، با تأیید افزایش رقم سگگزیدگی در این ولایت، میگوید که سال گذشته کارزار ازمیانبردن سگهای ولگرد در پروان راهاندازی شده بود؛ اما با ممانعت ادارهی محیط زیست روبهرو شده و توقف داده شد. او، میافزاید: «ما در جستجو استیم که دوای آن را که پودر استریکنین است دریافت بکنیم؛ چون تعداد سگهای ولگرد و دیوانه خیلی در ساحه زیاد شده، از طرف محیط زیست منع قرار گرفت و گفتند که باید عقیمسازی صورت بگیرد.»
حفیظالله منصور، رییس ادارهی حفاظت از محیط زیست پروان، میگوید که باید شهرداری، صحت عامه و بخش صحت حیوانی ادارهی زراعت، در روند عقیمسازی و واکسین سگهای ولگرد در پروان دست به کار شوند؛ اما ریاست زراعت این ولایت، میگوید که به دلیل کمبود امکانات نتوانسته این راهکار را تطبیق کند.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
محمدعارف عقیل، آمر کلینیک صحت حیوانی ریاست زراعت پروان، به سلاموطندار میگوید: «مربوط ما بخش وقایهایش میشد که یعنی واکسین ربی سگ تطبیق شود، واکسین ربی سال گذشته هم به ما نیامده، امسال هم از طریق وزارت نیامده که ما باقیمانده سگهایی که ولگرد نیستد، تحت پوشش واکیسن قرار بتیم.»
کارشناسان، میگویند که برای حفظ توازن محیطی و جلوگیری از خطرهای سگگزیدگی، نیاز است تا جای کشتن، سگهای ولگرد واکسین و عقیم شوند.
عزیزآقا عزیزی، استاد دیپارتمنت محیط زیست دانشگاه پروان، میگوید که برای پیشگیری از افزایش سگهای دیوانه، نیاز است که ریاست زراعت، تطبیق واکسین بر سگهای پرورشی و سگهایی که در خانهها نگهداری میشود را اجباری کند.