شماری از آموزگاران هنر خوشنویسی در کابل، میگویند که علاقهمندی جوانان به این هنر در دو سال پسین، نسبت به سالهای گذشته کمرنگ شده و شمار دانشآموزان این رشتهی هنری کاهش یافته است. به گفتهی آنان، در دو سال پسین هیچ نمایشگاه خوشنویسی در کابل برگزار نشده است.
حبیبالرحمان، آموزگار هنر خوشنویسی در کابل، میگوید که شمار دانشآموزان مرکز آموزشیاش از ۱۰۰۰ دانشآموز به ۲۰۰ دانشآموز کاهش یافته است.
این استاد خوشنویسی، میافزاید: «هفت سال میشود کار میکنم، وضعیت خراب شده، شاگردها هم کم شده اند. سالهای گذشته ۱۰۰۰ شاگرد فارغ میداشتیم؛ اما حالا ۲۰۰ شاگرد داریم.»
صبور وحیدی، دیگر آموزگار خوشنویسی که ۲۰ سال آموزگار این رشتهی هنری بوده است، میگوید که وزارت اطلاعاتوفرهنگ در جریان دو سال پسین به این هنر توجهی نکرده است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
او از مسئولان این وزارت میخواهد که برای توسعهی هنر خوشنویسی و افزایش علاقهمندی دوبارهی دانشآموزان به این هنر، نمایشگاههای هنری برگزار کند.
وحیدی میافزاید: «در دو سال اخیر توجه خاصی صورت نگرفته است، با تمام امکاناتی که وزارت اطلاعاتوفرهنگ داشت؛ طوری که باید نمایشگاه برگزار میشد. مشکلات هنرمندان دیده شود، زمینه مساعد شود تا آثار و کارهای خود را به نمایش بگذارند.»
عبدالواسع عزیزی، یک تن از خوشنویسان، نیز میگوید که در دورهی جمهوری، هر سال نمایشگاههای خوشنویسی برگزار میشد؛ اما با آمدن امارت اسلامی، هیچ نمایشگاهی برگزار نشده است.
او نیز از بیتوجهی به هنر خوشنویسی گلایه میکند و میگوید که در گذشته جشنوارههایی در ولایتها برگزار و آثار هنرمندان در آن به نمایش گذاشته میشد.
از سوی دیگر، دانشآموزان هنر خوشنویسی، نیز از امارت اسلامی میخواهند که با ایجاد مرکزهای آموزشی، این هنر را گسترش دهد و از هنرمندان این رشته پشتیبانی کند.
هیله، یکی از دانشآموزان هنر خوشنویسی، میگوید که بانوان به هنر خوشنویسی علاقهمندی بسیاری دارند و حکومت باید در این زمینه با آنان همکاری کند.
او میافزاید: «هنر خوشنویسی در شرایط کنونی رو به زوال است. اشتیاق و علاقهی بانوان به این هنر خیلی بیشتر است، باید توجه بیشتر به این هنر صورت گیرد و به ما مرکزهای آموزشی ایجاد شود.»
بنفشه، یکی دیگر از دانشآموزان هنر خوشنویسی، نیز از حکومت میخواهد که به این رشتهی هنری توجه کند. او میگوید: «خواست ما از دولت این است که به این هنر توجه کند. اگر زمینهی درس به ما مساعد نیست، حداقل از طریق هنر ما میخواهیم به آموزش ادامه دهیم.»
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
تلاش کردیم دیدگاه مسئولان وزارت اطلاعاتوفرهنگ را نیز در این گزارش داشته باشیم؛ اما با تلاشهای پیهم موفق نشدیم.
در همین حال، محمدعثمان الماس، آمر نشرات ادارهی تعلیمات تخنیکی و مسلکی، به سلاموطندار میگوید که آنان تصمیم دارند نخستین جشنوارهی خوشنویسی اسلامی را در آیندهی نزدیک برگزار کنند.
او میافزاید: «به زودی اولین جشنوارهی بزرگ رسمالخط اسلامی را برگزار میکنیم. در این تمام محصلین انستیتیوت هنرهای زیبای ادارهی تعلیمات تخنیکی و مسلکی و کسانی که در این بخش کار میکنند، اشتراک کرده میتوانند و برای ۱۰ نفر که بالاترین نمرات را کسب کنند، جایزه هم در نظر گرفته شده است.»
گفتنی است که هنر خوشنویسی در افغانستان تاریخچهی طولانی دارد؛ اما پشتیبانینکردن حکومت به این رشتهی هنری سبب شده است که مردم علاقهی بسیاری به آن نشان ندهند.