گزارش تازۀ کمیسیون مستقل حقوق بشر نشان می‌دهد که در ده ماه سال ۲۰۲۰ (از جنوری تا اکتبر)، به تعداد سه هزار و ۴۷۷ مورد خشونت علیه زنان در دفترهای این کمیسیون ثبت شده است. در حالی ‌که این رقم در ده ماه سال ۲۰۱۹، به سه هزار و ۹۱۰ مورد می‌رسید.

گزارش تازۀ کمیسیون مستقل حقوق بشر در مورد خشونت با زنان در افغانستان، امروز (پنج‌شنبه، ششم قوس/آذر) از سوی مسئولان این نهاد منتشر شد.

مسئولان کمیسیون مستقل حقوق بشر می‌گویند، رقم خشونت با زنان نسبت به سال گذشته، ۱۱ درصد کاهش یافته است.

شبنم صالحی، کمیشنر کمیسیون مستقل حقوق بشر می‌گوید، به دلیل محدودیت دست‌رسی به نهادهای عدلی و قضایی، گسترش ناامنی و قرنطینه در پی گسترش ویروس کرونا، آمار خشونت علیه زنان نسبت به زمان مشابه آن در سال ۲۰۱۹، ۱۱ درصد کاهش یافته است.

بانو صالحی می‌گوید، خانه، بستر خشونت علیه زنان و ناامن‌ترین مکان برای آنان تلقّی می‌شود. به گفتۀ او، از میان سه هزار و ۴۷۷ مورد خشونت علیه زنان، حدود سه هزار و ۳۳۱ مورد آن که ۹۵.۸ درصد را تشکیل می‌دهد، در محیط خانه رخ داده است.

در گزارش کمیسیون حقوق بشر آمده که گسترده‌ترین و رایج‌ترین نوع خشونت علیه زنان، خشونت فزیکی‌ست. بر بنیاد این گزارش، یک‌هزار و ۲۴۱ مورد خشونت فزیکی که شامل لت‌وکوب، قطع اعضای بدن و کار اجباری می‌شود، در دفترهای کمیسیون مستقل حقوق بشر ثبت شده است و ۳۵.۷ درصد کل موارد خشونت علیه زنان را تشکیل می‌دهد.

از مجموع یک‌هزار و ۲۴۱ مورد خشونت فزیکی با زنان، ۲۸۱ مورد آن خشونت‌ حاد از قبیل قتل، تجاوز، اختطاف و خودکشی‌ست و از این میان، تنها ۱۶۷ مورد آن قتل زنان است. براساس گزارش، از میان ۲۸۱ مورد قضیۀ حاد خشونت، عاملان ۱۲۳ قضیه بازداشت شده و عاملان ۱۵۸ قضیه از پنجۀ قانون فرار کرده‌اند.

لیلما که نمونه‌یی از هزاران قربانی خشونت خانواده‌گی‌ست به سلام‌وطندار می‌گوید، از چهارونیم سال به این‌سو که ازدواج کرده، پیوسته از سوی هم‌سر و خانوادۀ هم‌سرش مورد خشونت زبانی و روانی قرار گرفته است.

خشونت زبانی و روانی نیز زنان را در وضعیت خطرناک قرار داده است. در گزارش کمیسیون حقوق بشر آمده که یک‌هزار و ۱۲۰ مورد خشونت زبانی و روانی در این نهاد ثبت شده است.

گزارش کمیسیون حقوق بشر به خشونت جنسی علیه زنان نیز اشاره کرده و گفته است، از آن‌جایی که این نوع خشونت تاکنون از مسایل تابو در افغانستان است، تلاش می‌شود روی‌دادهای جنسی پنهان بماند. با آن‌‌هم ۱۳۰ مورد خشونت جنسی علیه زنان که ۲۳ مورد آن حاد است، در این نهاد ثبت شده است.

گزارش کمیسیون حقوق بشر نشان می‌دهد که ۶۰۱ مورد خشونت اقتصادی به گونۀ محرومیت زنان از نفقه، محرومیت از حق میراث و جلوگیری از کار و اشتغال زنان نیز در این کمیسیون ثبت شده است.

اعمال خشونت بر زنان، پیامدهای ناگوار برای صحت و جای‌گاه زنان در جامعه دارد. در ده ماه سال ۲۰۲۰، یک‌هزار و ۳۳۹ مورد بی‌سرنوشتی، ۲۶ مورد ترک منزل، ۵۸ مورد فرار از منزل، ۵۳۶ مورد تقاضای تفریق، ۲۴۷ مورد جراحت و ۳۲۸ مورد اختلال‌های روانی از پیامدهای معمول خشونت با زنان بوده است.

گزارش کمیسیون حقوق بشر نشان می‌دهد که بیش‌ترین آمار خشونت‌ با زنان به ترتیب در ولایت‌های کابل، کندهار، بامیان، بلخ، ننگرهار، هرات و دایکندی ثبت شده‌اند.

فرهنگ معافیت از مجازات، وجود رسم و رواج‌های ناپسند، فساد اداری، نبود امنیت و ضعف حاکمیت، از عامل‌های خشونت علیه زنان بوده است.

افزایش آگاهی عامه، ایجاد راه‌کارهای مؤثر برای مبارزه با عرف ناپسند، ایجاد فرصت‌های شغلی و ایجاد سازوکار مؤثر نظارتی بر تطبیق قوانین در نهادهای عدلی و قضایی، از سفارش‌های کمیسیون مستقل حقوق بشر برای بهبود وضعیت زنده‌گی زنان در افغانستان است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: