پس از تسلط امارت اسلامی بر شهر فیروزکوه، مرکز ولایت غور، بیشتر مردم بیکار شده و به جمعآوری گیاهان ارزشمند کوهی از جمله «یامه» روی آوردهاند.
نورالله، باشندۀ شهر فیروزکوه میگوید که روزانه به کوهها میرود تا یامه جمعآوری و از عاید آن مصارف خانوادهاش را تأمین کند. او میگوید که هر کیلوگرام یامه را از ۱۵۰ تا ۲۰۰ افغانی به قاچاقچیان به فروش میرساند. «من روزانه از سیاهکوه یامه جمع میکنم، باز میآورم به تایمنی میفروشم باز تایمنی او را از آنجا به پسابند میبرد و من روز ۵ من/سیر یامه جمع میکنم.»
سلاموطندار را در اینستاگرام دنبال کنید
تنها نورالله نیست که سرگرم جمعآوری یامه است؛ بلکه شمار بسیاری از باشندهگان غور به این کار مشغولاند. برخی از خریداران یامه که نمیخواهند از آنها در گزارش نام گرفته شود میگویند، این گیاه در حالی که از ارزش بالای اقتصادی برخوردار است، اما جمعآوری آن هیچ هزینه ندارد و آنها پس از خرید آن را به پاکستان قاچاق میکنند و در آنجا به بهای بلندی میفروشند.
از سویی هم، آگاهان محیطزیستی در غور، از جمعآوری گیاهان کوهی ابراز نگرانی میکنند و از مسئولان امارت اسلامی در این ولایت میخواهند که برای جلوگیری از انقراض این گیاهان اقدام عملی کنند.
ذبیحالله، آگاه محیطزیستی در غور میگوید، «متأسفانه ما شاهد این هستیم که یک تعداد افراد همهروزه دست به کندن برخی از گیاهان ارزشمند کوهی از جمله یامه میزنند که این واقعاً نگرانکننده است.»
سلاموطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید
در همین حال، شمسالله طریقت، معاون والی غور میگوید که آنان در هماهنگی با ریاستهای وابسته از قاچاق گیاهان کوهی بهویژه یامه جلوگیری میکنند.
براساس گفتههای آگاهان امور در غور، از گیاهان کوهی در دیگر کشورها برای تهیۀ دارو استفاده میکنند. غور از جمله ولایتهای کوهستانیست که در کوههای آن گیاهان طبی بسیاری میروید.