کارگاه کاشی‌سازی سنتی هرات؛ کارگاهی که تعداد انگشت‌شماری از هنرمندان و خوش‌نویسان هراتی در آن سرگرم کار اند. بشیراحمد که ۳۵ سال است در این کارگاه کار می‌کند، می‌گوید که بیش‌تر در بخش کاشی‌‌های مُعرّق کار‌ کرده است.

بشیراحمد می‌گوید: «من تقریباً ۳۵ سال می‌شود که در این‌جا کار می‌کنم. این کارگاه همان‌گونه که استادان می‌گفتند، ۸۰۰ سال سابقه دارد. کار کاشی‌کاری مُعرّق هم که است، به تمام افغانستان تنها در هرات می‌شود. تمام مسجدهای جامعۀ بزرگ هرات را که شما می‌بینید، حدود ۸۰ درصد کاشی معرق کار شده‌اند.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

جلیل‌احمد، از دیگر کاشی‌کاران و خوش‌نویسان هرات می‌گوید که از کودکی به این کار علاقه‌مندی داشته و کار را در کارگاه کاشی‌سازی سنتی این ولایت به‌شکل مسلکی آموخته‌ است. او می‌افزاید: «ما فعلاً معرق‌کاری کار می‌کنیم. گل و تناب و برگ و این‌ها کار می‌کنیم و تراش‌کاری می‌کنیم و به تکه‌ها چیده و نصب می‌شود، پشت آن‌ها گج می‌شود‌ و سیم گذاشته می‌شود و به جاهایی که لازم است، گذاشته می‌شود.»

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

در همین حال، مسئولان فرهنگی هرات می‌گویند که تلاش می‌کنند تا بتوانند با به‌کارگیری و گماشتن شماری از هنرمندان و خوش‌نویسان این ولایت، زمینۀ رشد هنر کاشی‌سازی را بیش‌تر کنند. به گفتۀ آنان، کارگاه کاشی‌سازی سنی هرات بیش از ۸۰۰ سال قدمت دارد و تاکنون هنرمندان و خوش‌نویسان بسیاری را در خود پرورش داده است.

زلمی صفا، آمر بخش آبده‌های تاریخی هرات به سلام‌وطندار می‌گوید که برای رشد و تغییر مثبت صنعت کاشی‌سازی در این ولایت، با شماری از هنرمندان و خوش‌نویسان مشهور هرات دیدار کرده است‌ تا بتوانند آنان را جذب این کارگاه کنند.

میر بریالی صبری، مسئول انجمن خطاطان و خوش‌نویسان هرات نیز می‌گوید که نیاز است در این بخش از استادان مسلکی و خطاطان مشهور مکتب هرات کار گرفته شود.

زلمی صفا، آمر بخش آبده‌های تاریخی هرات

او می‌افزاید: «باید خطاطانی استخدام شوند که از سابقۀ خوش‌نویسی برخوردار باشند، با انوع خطوط آشنایی کامل داشته باشند و با شیوه‌های مختلف خطاطی مکتب هرات نیز آشنایی داشته باشند. چون آثار تاریخی و کارهایی که انجام می‌شود، باید مطابق با خطاطی‌های زمان قدیم باشد.‌ آثار تاریخی یکی از نکاتی ارزش‌مندی که دارد، همین است که اگر ما می‌خواهیم یک اثر را بازسازی کنیم، دقیقاً با شیوۀ قدیم باید نوشته کنیم.»

سلام‌وطندار را در اینستاگرام دنبال کنید

مسئولان فرهنگی هرات هم‌چنان می‌‌گویند که با گماشتن خوش‌نویسان می‌توانند کاشی‌نوشته‌های‌شان را به دیگر ولایت‌های کشور نیز بفرستند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: