چهل دختر و پسر جوان در شهر مزارشریف، جشن عروسیشان را به گونۀ دستهجمعی برگزار کردهاند. این جشن عروسی گروهی به کمک مالی چند نهاد خصوصی برگزار شده است. این زوجهای جوان هدف از این کار را ترویج برپایی جشنهای عروسی گروهی و نه گفتن به فرهنگ ناپسند برپایی عروسیهای پرهزینه عنوان میکنند.
ضیاالله، تازه داماد تعیین طویانۀ گزاف از سوی خانوادۀ دختر را از مشکلات جدی فراراه ازدواج جوانان عنوان میکند. او از خانوادهها میخواهد تا طویانۀ دخترانشان را کم کنند.
امیرمحمد، یکی دیگر از این دامادان میگوید، در روستای آنان طویانۀ یک دختر از ۵۰۰ هزار تا یک میلیون افغانی است. او میگوید، شماری از جوانان برای پیداکردن این مبلغ ناگزیرند به بیرون از کشور بروند.
آنان از دولت میخواهند تا جلو طویانههای گزاف از سوی خانوادهها را بگیرد.
این زوجها از طبقات گونهگون جامعه هستند. در میان این زوجها کسانی هم هستند که با گذشت دو تا پنج سال از نامزدیشان به علت اقتصاد ضعیف و خواستهای بلند خانوادهها نتوانستهاند جشن عروسیشان را برگزار کنند.
ضیاالحق محمدی، یکی دیگر از این دامادان که حدود ۴ سال نامزد بوده، اکنون از این طریق مراسم عروسیاش را برگزار کرده است.
این مراسم عروسی گروهی به گونۀ مجموعی حدود یک میلیون افغانی هزینه برداشته که از سوی چند نهاد خصوصی پرداخت میشود.
سیدعزیزالله هاشمی، از برگزارکنندهگان این مراسم میگوید، به دلیل ناداری شماری خانوادهها، برگزاری جشن عروسی برای جوانان بسیار مشکل شده است، «کسانیکه مشکلات خود را گفتند و حتی ما تحمل شنیدنش را نداشتیم. خیلی درد آور است که مسألۀ ازدواج خیلی مشکل شده است.»
شماری از عالمان دین با استقبال از برگزاری اینگونه مراسم میگویند، خانوادهها نباید فرزندانشان را به برگزاری جشنهای عروسی با شکوه و مجلل وادار سازند. زیرا؛ به گفتۀآنان، در اسلام به برگزاری مراسم ازدواج ساده تأکید شده است.
گفتنیست که وجود رسمورواجها و رقابت خانوادهها در برگزاری جشنهای عروسی پر هزینه و با شکوه در این اواخر سبب شده که بسیاری از جوانان برای سالها نامزد بمانند و در بسیاری موارد این جوانان، ناگزیرند برای پیداکردن مخارج عروسیشان به کشورهای بیرون به کارکردن بروند.