یخچال‌های طبیعی هر روز در حال ذوب‌شدن‌اند. سطح دریاها بالاتر آمده‌ و جنگل‌های بارانی در حال نابودی‌ست و طبیعت وحشی نیز به دنبال این وقایع، در حال مرگ است. گرمایش جهانی چنین بلایی به سر کرۀ زمین آورده و اگر جلویش گرفته نشود، جهان با آثار بدتری روبه‌رو خواهد بود.

این موضوع را همه می‌دانند که در واقع مقصر رشد بیش از حد پدیدۀ گرمایش جهانی کسی نیست جز خود بشر. در حقیقت با تولید و انتشار گازهای گل‌خانه‌یی در جو، بستر برای رشد پدیدۀ گرمایش جهانی آسان شده است. گفتنی‌ست میزان این نوع گازها نسبت به ۶۵۰ هزار سال گذشته بیش‌تر شده و اگر تدبیری در پیش گرفته نشود، بدتر نیز خواهد شد.

حالا گروهی از سیاست‌گران و فعالان جامعۀ مدنی افغانستان گردهم آمده‌اند و نخستین نشست «مجمع بازآفرینی تصویر افغانستان» را در تاریخ پانزدهم فبروری در واشنگتن برگزار کردند. این انجمن زیر مجموعۀ انستیتیوت انیریف Eneref، به بنیان‌گذاری سیت وارین رز در واشنگتن فعالیت دارد.

عبدالله خداداد، احمدضیا مسعود، فوزیه کوفی، محمدکاظم همایون، احمدناصر سرمست، میرویس بلخی و شماری از سیاست‌گران مطرح کشور از اعضای این مجمع‌ هستند.

این گروه کارزار مجمع بازآفرینی تصویر افغانستان را به ‌راه انداخته است‌ تا تصویر جدیدی از افغانستان را به جهان ارایه کند. در این کارزار، افغانستان می‌تواند منابع معدنی خود را بدون استفاده از منابع فسیلی استخراج کند و رهبری مبارزه با گرم‌شدن کرۀ زمین را به عهده گیرد.

برای شرح بیش‌تر این موضوع مریم مهتر، خبرنگار سلام‌وطندار با سیت وارین رز، رئیس و بنیان‌گذار انستیتیوت انیریف در زمینۀ تشکیل مجمع گفت‌وگوی ویژه‌یی انجام داده است.

سلام‌وطندار: آقای وارین رز، در مورد مجمع بازآفرینی تصویر افغانستان معلومات دهید، هدف این مجمع چیست؟

سیت وارین رز: افغانستان به‌خاطر منابع خواستنی و جای‌گاه غیرصنعتی‌اش می‌تواند همان رهبری باشد که جهان به‌عنوان سرمشق به آن اشاره کرده و هدف این مجمع کسب احترام و قدردانی سازمان هم‌کاری و توسعۀ اقتصادی بین‌المللی برای افغانستان و مقابله با گرمایش زمین است.

سلام‌وطندار: مراد شما از پیمان استراتژی ملی در انتشار متوازن کاربن چیست؟

سیت وارین رز: افغانستان منابع سرشار منرالی دارد که جهان برای پیش‌رفت خود خواهان آن است. در همه‌جا، وجود منابع ثروت باعث ایجاد رقابت می‌شود. رقابتی که به سود مردم افغانستان است؛ زیرا زمینه‌های بزرگ توسعه‌یی را برای این کشور فراهم می‌کند. این کارزار نیز مثل هر کار دیگری نیاز به یک نقطۀ آغاز دارد. طرحی تهیه شده است که به سود افغانستان بوده و عمل‌کرد این کشور باعث نجات ۸ میلیارد ساکن زمین خواهد بود.

سلام‌وطندار: توانایی افغانستان در استفاده از انرژی تجدیدپذیر در چه سطحی‌ست؟

سیت وارین رز: موقعیت افغانستان به‌ویژه توانایی استفادۀ این کشور از فناوری‌های پیش‌رفته‌یی که می‌تواند از آفتاب، باد و آب روان انرژی تولید کند، بسیار برجسته است و همین مورد این کشور را از استفادۀ سوخت‌های فسیلی که سبب تخریب محیط زیست و گرمایش زمین می‌شود_بی‌نیاز می‌سازد. بدون شک این فعالیت کمکی‌ست به کرۀ زمین!

سلام‌وطندار: منابع معدنی افغانستان تاکنون استفاده‌ناشده باقی مانده و تمرکز دولت این است که امکان استفاده از این منابع را فراهم کند. شما چه‌گونه می‌توانید میان این عطش شدید حکومت برای استفاده از منابع فسیلی و هدف مجمع، تعادل ایجاد کنید؟

سیت وارین رز: منابع معدنی برای دست‌یابی به ثروت عظیمی که کل جهان به آن نیاز دارند، مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد و تمام خواسته‌های ما این است که با استفاده از پیش‌رفته‌ترین فناوری‌ها برای محافظت از مردم افغانستان ضمن محافظت از جهان در برابر خطرات گرم‌شدن کرۀ زمین، تمرکز کنیم. استخراج معادن یک امر حتمی‌ست؛ زیرا انسان‌ها به آن نیاز دارند. تنها چیزی که ما می‌گوییم این است که این منابع با استفاده از فناوری‌های بسیار پیش‌رفته صورت گیرد که استخراج به مردم و محیط زیست افغانستان آسیبی نرساند و سبب گرمایش کرۀ زمین نشود. نابودی محیط زیست، نابودی همۀ ماست. آن‌چه را که دست نخواهیم زد، تیل و گاز است؛ چون افغانستان توان تولید انرژی از آفتاب، باد و آب روان را دارد.

سلام‌وطندار: در میان رهبران مجمع، شماری از شخصیت‌های بانفوذ حضور دارند، اما پرسش این است که شما چه‌گونه می‌توانید استفاده از منابع تجدیدپذیر را به اولویت دولت تبدیل کنید و دولت را قناعت بدهید؟

سیت وارین رز: امروزه جهان به‌ویژه کشورهای ثروت‌مند، چشم به راه رهبری‌‌اند که رهبری مبارزه علیه گرم‌شدن کرۀ زمین را به عهده گیرد. افغانستان با توجه به موقعیت غیرصنعتی‌اش می‌تواند با رهبری مسألۀ گرمایش زمین، سرمشقی شود برای سایر کشورها و احترام جهان را به خود جلب کند. رهبران کارزار بازآفرینی تصویر افغانستان انستیتیوت انریف در واشنگتن، سعی دارند تا جهان را به ‌سوی یک آیندۀ باثبات و عادلانه رهنمایی کنند.

سلام‌وطندار: سپاس آقای رز از فرصتی که برای این گفت‌وگو مهیا کردید.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: