پس از گذشت یک روز از پایان گردهمایی سه روزۀ علمای افغانستان در کابل، شماری از سیاستگران از اینکه بازگشایی مکتبهای دخترانۀ بالاتر از صنف ششم موضوع بحث در این گردهمایی نبود، انتقاد کردند.
علیاحمد جلالی، یک تن از سیاستگران مطرح افغانستان، در توییترش حکومت سرپرست امارت اسلامی را برای محرومکردن دختران از ادامۀ آموزش، مجرم خوانده است.
او نوشته است: «محرومکردن دختران افغان از آموزش در واقع پایمالکردن و چشمپوشی از حقوق اسلامی، ملی و بشری دختران است. مرتکبان بهشمول حکومت حیثیت مجرم را دارند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
همزمان با این، گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی، در گفتوگو با یکی از رسانهها هشدار داده است که محرومشدن دختران از آموزش، عاقبت خطرناکی در پی دارد.
حکمتیار گفته است: «جواب واضح اسلام این است که دختران از حقی که از طرف خداوند و دینشان به آنها داده شده، محروم نشوند. در صورت محرومشدن این دختران از تحصیل، عواقب آن بدتر خواهد شد. خانوادههایی که خواهان تحصیل دخترانشان هستند، افغانستان را ترک خواهند کرد.»
در همین حال، شهروندان کشور نیز با انتقاد شدید از گردهمایی علمای افغانستان میگویند که نتیجۀ این گردهمایی برخلاف انتظار آنان بود و آنان از این گردهمایی انتظار داشتند تا روی بازگشایی مکتبهای دختران فتوا داده شود.
احمد سادات، یک تن از شهروندان کشور، در توییترش نوشته است در گردهمایی که بیش از ۴ هزار عالم دین گردهم آمدند؛ اما هیچ حرفی از بازگشایی مکتبها زده نشد.
عبدالقدیر کوباری نیز در توییترش نوشته که با پایان گردهمایی علما، مردم به این نتیجه رسیدند که برای مشکلاتشان دست به گزینههای دیگری بزنند. به گفتۀ او، بیتوجهی عالمان دین به فقر، بیکاری و بازگشایی مکتبهای دخترانه، سبب میشود که مردم باری دیگر از امارت اسلامی فاصله بگیرند.
عبید رحیمی در توییترش نوشته است که مکتبهای دخترانه بازگشایی نشدهاند و علاوه بر آن مکتبهای پسران نیز به مدرسههای دینی تبدیل خواهند شد.
از سویی هم، شماری از نهادها و سیاستگران گردهمایی علما و قطعنامۀ این گردهمایی را به کلی نقد میکنند. کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان ادبیات گردهمایی علما را ادبیات خشونت، جنگ و سرکوب میخواند.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
نعیم نظری، سرپرست کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، به سلاموطندار میگوید: «تعدادی از اعضای امارت اسلامی جمع شدند و یک قطعنامۀ بیرونی را صادر کردند که این قطعنامه به هیچ وجه نمیتواند مشروعیت بر حاکمیت امارت اسلامی ایجاد بکند و به هیچ وجه نمیتواند رفعکنندۀ بحرانهای موجود باشد.»
همچنان رحمتالله نبیل، رئیس امنیت ملی در دولت پیشین، با انتقاد از قطعنامۀ این گردهمایی گفته است که این قطعنامه، نشاندهندۀ راه حل برای مشکلات افغانستان نیست.
گفتنیست که گردهمایی علمای افغانستان در حالی به پایان رسید که مردم انتظار داشتند موضوع بازگشایی مکتبهای دخترانه بخشی از آجندای این نشست باشد. بازگشایی مکتبها نهتنها آجندای نشست نبود؛ بلکه در قطعنامۀ آنان نیز هیچ حرفی از بازگشایی مکتبها بهمیان نیامد.