شماری از باغ‌داران در هرات، می‌گویند که آفت‌های نباتی به باغ‌های میوه‌ی شان آسیب‌ رسانده است و آن‌ها برای مقابله با آن به داروهای معیاری و روش‌های استفاده از آن، دست‌رسی ندارند.

وزیراحمد عزیزی، باشنده‌ی ولسوالی پشتون‌‌رزغون که بیش از ۶۰ جریب زمینش را به باغ اختصاص داده و زمینه‌ی باغ‌داری را به ۵۰ بانو نیز فراهم کرده است، می‌گوید با این که باغ‌داری درآمد خوبی دارد و او سالانه از این طریق یک میلیون و ۵۰۰ هزار افغانی درآمد دارد؛ اما گسترش آفت‌های نباتی به باغ‌داری و میزان درآمد او آسیب رسانده است. او می‌افزاید: «بسیاری از کارمندان ما خانم‌ها اند؛ آن‌ها نان‌آور خانواده‌های ‌شان اند؛ کسانی که یا سرپرست ندارند یا شوهر شان به مصرف مواد مخدر معتاد است. این زنان از طریق کار در این باغ روزانه ۲۰۰ تا ۳۰۰ افغانی درآمد دارند.»

باغ‌داران در هرات، می‌گویند قارچ‌کُش‌هایی را که برای ازبین‌بردن آفت‌های نباتی استفاده می‌کنند، کارایی لازم ندارد و آن‌ها با دیگر گونه‌های آفت‌‌کش‌های نباتی آشنایی ندارند.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

قارچ‌کش «بوردو میکسچر»، داروی‌ ترکیبی‌ و گونه‌ای از آفت‌کش نباتی است که برای کنترل و ازبین‌بردن بیماری‌های نباتی سودمند است؛ اما به دلیل کم‌آشنایی باغ‌داران در هرات و آگاهی‌نداشتن از روش‌های استفاده‌ی این دارو، کم‌تر استفاده می‌شود.

وزیراحمد، می‌گوید که باغ‌داران برای مقابله با آفت‌های نباتی، به فراگیری روش‌های استفاده از آفت‌‌کش‌های نباتی نیاز دارند. «با قارچ‌کش بوردو میکسچر خیلی آشنایی نداریم؛ تا حالا استفاده نشده است و نام آن به ما جدیدتر است. ما به آموزش نیاز داریم که فرصتی ایجاد شود تا روش‌های استفاده‌ی این قارچ‌کش‌ها را بدانیم که در کدام فصل از آن استفاده کنیم.»

محمد‌معروف، دیگر باغ‌دار در هرات نیز، از مسئولان می‌خواهد که زمینه‌ی آموزش به ویژه در بخش کنترل آفت‌های نباتی و معرفی آفت‌کش‌ها را، به آن‌ها فراهم کند. او می‌افزاید: «این جا از قارچ‌کش بوردو میکسچر تا حالا کسی به ما نگفته است. وقتی ما به بازار برای خرید دارو می‌رویم، می‌گوییم همان دارویی که خوب است، به ما بدهید، آن‌ها می‌دهند.»

در سوی دیگر، شماری از فروشندگان داروهای کیمیایی در هرات، می‌گویند که به دلیل آشنایی‌نداشتن باغ‌داران با آفت‌کش‌های نباتی معیاری، آن‌ها این دارو‌ها را کم‌تر به بازار عرضه می‌کنند.

علی‌رضا سلطانی، فروشنده‌ی داروی کیمیایی، می‌گوید: «باغ‌داران و کشاورزان از بوردو میکسچر هیچ اطلاع و معلومات خاصی ندارند. اگر در وقت خرید خیلی تأکید کنم، می‌خرند؛ در غیر آن، هیچ کشاورز آشنایی خاصی به این چیزها ندارد.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

در همین حال، محمدنسیم سحر، آمر امور زراعتی ریاست زراعت، آبیاری و مالداری هرات، می‌گوید که قرار است در سال آینده ۱۰۰ برنامه‌ی آموزشی به باغ‌داران و کشاورزان برگزار و راه‌های مقابله با آفت‌های نباتی به آن‌ها آموزش داده شود. او می‌افزاید: «برنامه‌ی ریاست زراعت این است که در حدود ۱۰۰ ورکشاپ راه‌اندازی کند تا باغ‌داران آشنایی حاصل کنند که متخصصین ما در این راستا فعالیت می‌کنند. برعلاوه‌ی برگزاری این برنامه‌ها از طریق فضای مجازی، در واتساپ نیز پروگرام‌های آموزشی دارند و آن را پیش می‌برند.»

کارشناسان امور کشاورزی در هرات، نیز می‌گویند که آگاهی‌دهی به باغ‌داران در باره‌ی شناسایی آفت‌های نباتی و روش‌های مقابله با آن، می‌تواند از گسترش بیماری‌های نباتی پیش‌گیری کند. بصیراحمد طبیب، کارشناس امور کشاورزی، می‌گوید: «بوردو میکسچر یک داروی مؤثر برای کنترل تعداد زیادی از بیماری‌های قارچی و بعضی از بیماری‌های باکتری است. افزون بر این دارو، دیگر داروهایی که ارزان و در دست‌رس باغ‌داران باشد، برای شان داده شود.»

باغ‌داری در افغانستان هنوز هم به شکل سنتی آن پیش می‌رود و بسیاری از کشاورزان و باغ‌داران به ویژه در ولسوالی‌های دوردست، به ابزارهای معیاری کشاورزی و نیز آفت‌های نباتی آشنایی ندارند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: