برخی از پزشکان، میگویند که زنان نسبت به مردان بیشتر به «دیابت» مبتلا میشوند. یافتههای سلاموطندار از گفتوگو با ۲۳ زن در کابل، نشان میدهد که ابتلای زنان به «دیابت» یا بیماری قند، عاملهای گوناگون دارد. از میان ۲۳ زنی که با سلاموطندار گفتوگو کرده اند، ۲۰ تن آنها میگویند که به دلیل ارثیبودن دیابت، به این بیماری مبتلا شده اند.
بنفشه و نجیبه، دو بانویی که به بیماری قند مبتلا اند، در گفتوگو با سلاموطندار میگویند که این بیماری را از گذشتگان خود به ارث برده اند.
بنفشه، میگوید: «۱۲ سال میشود که به بیماری دیابت مبتلا هستم؛ اولاد ندارم؛ چون شکر من باعث بیاولادیام شده است؛ هیچ وقت حمل نگرفتم. از زمان مجردی شکر دارم و شکر من ارثی است. پدرم، مادرم، خالهام، عمهام، همگی دارند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
نجیبه نیز میگوید: «۱۱ سال میشود به مرض شکر مبتلا شدهام؛ شش اولاد دارم و شکر من ارثی است. زیاد وقت میشود زیر تداوی هستم و بیماری شکر من در یک حالت نیست؛ بیشتر وقتها که تشویش کنم، شکرم بلند میرود.»
از سویی هم، زنان در هنگام بارداری ممکن است به بیماری قند مبتلا شوند که به گونهی عادی پس از تولد نوزاد، این بیماری برطرف میشود. فیروزه، زنی که به بیماری قند مبتلا شده است، میگوید که در هنگام بارداری به این بیماری مبتلا شده است.
او میافزاید: «هفت سال پیش در دوران بارداری من به بیماری شکر مبتلا شدم. وقتی که عملیات کردم، بعد از آن فهمیدم که مرا شکر گرفته است. بیشتر وقتها گنس میبودم؛ جاندرد میبودم؛ من حتا تکلیف قلبی داشتم و قلبم زیاد ضعیف شده بود. بعد از آن داکتر معاینات کرد و گفت شکر داری. از غذاها پرهیز هستم.»
در همین حال، زرغونه حبیبی، پزشک در مرکز کنترل بیماری قند، میگوید مراجعهی زنانی که به این بیماری مبتلا اند، نسبت به مردان بیشتر است.
او میافزاید: «روزانه حدود ۶۰ تا ۱۵۰ مریض میداشته باشیم؛ از شهر کابل و ولایتها مراجعه میکنند. ما ۲۳ هزار و ۷۲۶ تن از طبقهی اناث راجستر داریم و ۲۰ هزار و ۷۳۰ تن از طبقهی ذکور راجستر داریم؛ یعنی تعداد مراجعین ما از طبقهی اناث نسبت به طبقهی ذکور بیشتر است.»
رحیمگل درویش، پزشک در بخش داخلهی عمومی، میگوید که زنان نسبت به مردان بیشتر به بیماری قند مبتلا میشوند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
او میافزاید: «خانمها نسبت به مردان بیشتر به بیماری شکر یا دیابت مبتلا میشوند و خانمها نسبت به مردان فعالیتهای فیزیکی کمتر دارند. علایم دیابت در بین زنان و مردان یکسان است؛ هیچ فرق ندارد. بعضی علایم هستند که آنها گشنه و تشنه میشوند و رفتوآمد و اضطراب شان بیشتر میباشد.»
با این حال، شرافت زمان امرخیل، سخنگوی وزارت صحت عامه، با تأیید افزایش مبتلایان به دیابت، میگوید: «در سال ۲۰۲۲ بدبختانه ۱۷۴۹۹ واقعه داشتیم و در سال ۲۰۲۳ هم ۱۷۴۴۴ واقعه ثبت شده و در سال ۲۰۲۱ حدود ۱۴۸۶۶ بیماران مبتلا به دیابت ثبت شده اند. در سال ۲۰۲۳، ۴۰۶ تن جان خود را از دست داده اند که شامل زنان و مردان میشود. برای تداوی بیماران مبتلا به دیابت یک مرکز در شفاخانهی وزیر محمداکبرخان ایجاد و در ولایتها هم از جمله در ننگرهار یک شفاخانهی ۲۰ بستر اختصاص داده شده است.»
گفتنی است که ابتلا به دیابت عاملهای گوناگون دارد که در این میان عاملهای ژنتیکی، چاقی و کمتحرکی، از عمدهترین این عاملها گفته شده است؛ چیزی که بیشتر زنان را به این بیماری مبتلا میکند.