هم‌زمان با روز جهانی آزادی مطبوعات، شماری از خبرنگاران زن در افغانستان، در گفت‌وگو با سلام‌وطندار می‌گویند که از نزدیک به دو سال پسین، در زمینه‌ی دست‌رسی به اطلاعات، با تبعیض جنسیتی و برخورد دوگانه روبه‌رو اند. آنان از مسئولان امارت اسلامی می‌خواهند که در بخش حق دست‌رسی به اطلاعات، با آنان برخورد تبعیض‌آمیز و دوگانه نداشته باشند.

یاسمین، خبرنگار در یکی از تلویزیون‌ها در شهر کابل، می‌گوید که در هنگام گردآوری اطلاعات، مسئولان حکومتی با زنان هم‌کاری ندارند. او می‌افزاید: «هنگامی که به بعضی از کنفرانس‌ها می‌رویم، به خاطر این که می‌گویند آن جاها مردان هستند، ما را نمی‌گذارند. معلوماتی که از مسئولان می‌خواهیم، حاضر نمی‌شوند معلومات را در دست‌رس ما قرار بدهند. در حالی که اگر برای همان اطلاعات یک هم‌کار مرد برود، برایش زود جواب می‌دهند.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

این خبرنگاران زن، هم‌چنان می‌گویند بارها پیش آمده که مسئولان امارت اسلامی، به آنان اجازه‌ی پوشش نشست‌های خبری را نداده و منابع حکومتی، حاضر به پاسخ‌گویی نشده اند. آرزو، دیگر خبرنگار در یکی از رادیوها در شهر کابل، نیز می‌گوید: «بارها برایم اتفاق افتاده که از منابع درخواست اطلاعات کرده‌ام، آن‌ها بارها تأکید کرده اند که با دختران حاضر به مصاحبه نمی‌شوند. ما نمی‌توانیم موضوع مان را از زبان مسئولان بگیریم. کنفرانس‌های زیادی برگزار شده که به ما اجازه نداده اند.»

در حالی از برخوردهای دوگانه‌ی امارت اسلامی در زمینه‌ی حق دست‌رسی به اطلاعات، سخن زده می‌شود که افزون بر خبرنگاران زن در پایتخت، خبرنگاران زن در دیگر ولایت‌ها نیز با این مشکل روبه‌رو اند. نسترن پناهی، خبرنگار در یکی از خبرگزاری‌های هرات، با اشاره به برخوردهای امارت اسلامی در هنگام گردآوری اطلاعات، می‌گوید هنگامی که برای تهیه‌ی گزارش به یکی از شفاخانه‌های هرات رفته، ناچار شده که از صبح تا چاشت، برای دریافت پاسخ به پرسش‌هایش، اداره به اداره بگردد؛ اما مسئولان به علت زن بودنش، حاضر به پاسخ‌گویی به او، نشده اند.

بانو پناهی، می‌افزاید: «یکی از مشکلات بزرگ ما، دست‌رسی‌نداشتن به اطلاعات است که در این عرصه، تبعیض جنسیتی وجود دارد. اگر هم به اطلاعات دست یابیم، چیزی نیست که مورد نیاز ما باشد؛ یعنی نمی‌توانیم اطلاعات را با جزئیات کامل و دست اول به دست بیاوریم.»

سلام‌وطندار را در تویتر دنبال کنید

در همین حال، مسئولان نهاد پشتیبان رسانه‌های آزاد افغانستان (نی)، می‌گویند که پس از تحولات سیاسی در کشور، ۹۵ درصد خبرنگاران زن، به علت مشکلات اقتصادی رسانه‌ها و وضع محدودیت‌ها، بی‌کار شده اند. ظریف کریمی، مسئول نی، به سلام‌وطندار می‌گوید که هم‌اکنون، در ۱۹ ولایت هیچ خبرنگار زن فعالیت ندارد. او می‌افزاید: «پیش از به‌وجودآمدن تحولات سیاسی، دو هزار و ۱۳۸ خبرنگار زن بود که اکنون، حدود ۹۵ درصد این خبرنگاران بی‌کار شده اند.  در ۱۹ ولایت به شمول ولایت‌های شرقی، شمالی و جنوبی، خبرنگاران زن اصلاً نیستند و در ولایت‌های دیگر هم به گونه‌ی انگشت‌شمار اند.»

با این همه، خبرنگاران زن در حالی از تبعیض جنسیتی در زمینه‌ی حق دست‌رسی به اطلاعات گلایه دارند که شماری از خبرنگاران زن، پس از روی‌کارآمدن امارت اسلامی، به دلیل وضع محدودیت‌ها، از سوی رسانه‌ها برکنار شده یا هم خود از کار اطلاع‌رسانی دست کشیده و خانه‌نشین شده اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *