سران کشورهای آسیای میانه و آلمان روز گذشته در نشستی در قزاقستان، روی راههای تقویت همکاریهای چندجانبه گفتوگو کردند.
در اعلامیهی پایانی این نشست، با اشاره به افغانستان، روی تداوم کمکهای انساندوستانه به این کشور تأکید شده است. گزارشهای پخششده از این نشست اما، میرساند که سران ترکمنستان، اوزبیکستان و قزاقستان خواستار نرمش جهان به ویژه آلمان در تعامل با امارت اسلامی است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
سردار بردی محمدوف، رییسجمهور ترکمنستان که اخیراً شاهد گشایش چهار پروژهی بزرگ مشترک با افغانستان بود، از جهان خواسته که از یک افغانستان صلحآمیز پشتیبانی کرده و آن را به عنوان شریک اقتصادی بپذیرند.
آگاهان، این تلاشهای کشورهای آسیای میانه را برخاسته از منافع اقتصادی شان میپندارند.
ولی فروزان، آگاه روابط بینالملل، میگوید: «کشورهای آسیای مرکزی منابع و ذخایر معدنی که در اختیار دارند میخواهند به مارکیت جهانی عرضه کنند و برای این کار افغانستان یک مسیر کوتاه و خوب است؛ آنها میخواهند که برای این منظور در افغانستان باید امنیت تأمین و حکومت یکدست باشد.»
عتیقالله متین، آگاه سیاسی، میگوید که کشورهای آسیای میانه برای رسیدن به هدفهای اقتصادی شان به دنبال یک افغانستان باثبات است. او میافزاید: «افغانستان از نظر تجارتی و ترانزیتی نقطهی استراتژیک است و برای کشورهای آسیای مرکزی اهمیت دارد و آسیای مرکزی را با آسیای جنوبی وصل میکند؛ اگر امنیت در افغانستان تأمین باشد این کشورها از افغانستان منفعت میبرند و ناامنی افغانستان به ضرر شان است.»
از سویی هم، شماری از آگاهان، میگویند که برای بیرونرفت افغانستان از انزوای کنونی، نیاز است که امارت اسلامی بدون اتکا به پشتیبانی دیگران، مشکلات داخلی افغانستان را به هدف رسیدن به ثبات حل کند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
عبدالشکور دادرس، آگاه مسائل سیاسی، میگوید: «امارت اسلامی برای ایجاد شرایط بهرسمیتشناسی تلاش کند و نباید منتظر این باشد که کدام کشور با افغانستان تعامل میکند و کدام نمیکند؛ هر کشوری تعامل را به خاطر منافع خود میکند نه منافع مردم افغانستان.»
گفتنی است که اولاف شولتس، نخستوزیر آلمان نیز، خاطرنشان کرده که به دلیل وضعیت سیاسی موجود در افغانستان، این کشور آماده نیست تا با امارت اسلامی وارد تعامل شود.